LONDRA

İngiltere’nin Avrupa Birliği (AB) ile önümüzdeki iki yıl içerisinde herhangi bir anlaşma sağlanmadan birlikten ayrılması halinde ülkedeki ihracatçıların yıllık ortalama 6,1 milyar sterlin zarara uğraması bekleniyor.

İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Guardian’ın haberine göre İngiltere’nin AB ile alternatif bir anlaşma yapmadan birlikten ayrılması halinde AB’ye olan toplam 204 milyar dolar seviyesindeki olan ortalama ihracatta yaklaşık 7,57 milyar dolar (6,1 sterlin) ek gümrük vergisinin oluşabileceği belirtildi.

Konuya ilişkin olarak değerlendirmede bulunan Sussex Üniversitesi İngiltere Ticaret ve Politika Direktörü Alan Winters, “Bu şekilde bir gümrük vergisi yükünün oluşması büyük bir şok olur. İki yılın sonunda bir anlaşmaya varılıp varılmaması tamamen Avrupa’ya kalmış bir konu.” ifadelerini kullandı.

Avrupa Reform Araştırmaları Merkezi Direktörü John Springford ise “İngiliz çiftçilerinin farklı şartları içerecek bir anlaşmayla karşı karşıya kalma riski var.” dedi.

İngiliz hükümetinin önümüzdeki ay AB’den resmen ayrılık sürecini başlatacak 50. maddeyi yürürlüğe sokması bekleniyor.

İngiltere’nin 50. maddenin yürürlüğe girmesiyle AB üyesi ülkelerle mal ve hizmetlerin serbest dolaşımı konusunda iki yıllık süre içerisinde anlaşmaya varması gerekiyor.

Muhabir: Gökhan Kurtaran

Kaynak: AA