MUĞLA - SABRİ KESEN

Muğla'nın Marmaris ilçesindeki altın rengi kumları ve turkuaz rengi deniziyle özellikle yerli turistlerin gözdesi olan İncekum Plajı'nın ziyaretçi sayısı, her geçen yıl artıyor.

İlçe merkezine 27 kilometre uzaklıktaki Çamlı Mahallesi'nde bulunan ve altın sarısı kumlarının inceliği dolayısıyla "İncekum" ismi verilen plaja kara yoluyla çoğunlukla yerli turistler geliyor.

İncekum'a gelen tatilciler, çam ağaçlarının altında oturup, turkuaz rengindeki berrak suda yüzme imkanı buluyor ve ince kumların üzerinde güneşleniyor.

Akyaka'dan öğle saatlerinden itibaren tur tekneleriyle gelen çok sayıda turist de İncekum'un keyfini çıkarıyor.

İncekum Plajı'na ulaşmak isteyenler, Çamlı Mahallesi'ni geçtikten sonra asfalt yoldan yaklaşık 5 kilometre daha giderek plajın bulunduğu koya geliyor. Plajın otoparkına araçlarını bırakan tatilciler, giriş ücretini ödedikten sonra sıradaki traktörün römorkuna binerek, orman içerisinde kısa bir yolculukla plaja ulaşıyor.

"Turizmdeki daralma iç turizmle yok edilecek"

Muğla Valisi Amir Çiçek, kentin mesire alanları ve tarih bakımından çok zengin olduğunu vurguladı.

Geçen yıl Avrupa'dan gelen turist sayısında düşüş yaşanınca iç turizmin öneminin ortaya çıktığını söyleyen Çiçek, şöyle konuştu:

"Çok değerli turizm alanlarımız var. Bunları iç turizme yönelik hazırladığımız zaman krizleri de yenmiş oluruz. Tanıtım, altyapı ve güven ile günübirlik alanlarımızı iyi işletirsek, bunun turizme katkısı oluyor. Bunun örneğini geçen yıl gördük. Yurt dışından turist sayısı düşse de yerli turistin gittiği yerlerde artışlar gördük. Bunlardan birisi de İncekum Plajı. Yurt dışı kaynaklı turizm daralmasını iç turizmle yok edebiliriz. Türkiye içinde ilçelerimizi tanıtarak, yerli turiste ev sahipliği yapacağız."

Doğa dostu plaj

İncekum Plajı işletmecisi Cemal Bingöl de İncekum'u özellikle yerli turistlerin tercih ettiğini, tur tekneleriyle gelen yabancı turistlerin sayısında da artış yaşandığını söyledi.

İncekum'a Ankara, İstanbul, İzmir başta olmak üzere Türkiye'nin farklı illerinden tatilcilerin geldiğini belirten Bingöl, "Aileler ve çocuklar için gün boyu dinlenip denize girilebilecekleri bir mesire yeri. Piknik masaları, şezlong, duş gibi hizmetlerin yanında kır lokantamızda her türlü yemek bulunuyor." diye konuştu.

Traktöre bağlı römorkla misafirleri plaja getirdiklerine dikkati çeken Bingöl, otomobil giremediği için otoparktan itibaren sahile kadar traktörle yolculuk yapıldığını kaydetti.

Bölgenin sit alanı olduğunu ve yasalara uygun projelerle plajı yenilediklerini anlatan Bingöl, "Tüm tesisler ahşaptan yapıldı. Elektrik burada yok, doğa dostu güneşten enerjimizi sağlıyoruz." dedi.

Turizmdeki düşüşlere rağmen, İncekum Plajı'na gelen ziyaretçi sayısında artış yaşandığını vurgulayan Bingöl, "2014 yılında 39 bin, 2015'te 45 bin, 2016'da 55 bin kişi plajı ziyaret etti. 2016'da ziyaretçi sayımızda önceki yıla oranla 10 bin artış var." değerlendirmesinde bulundu.

Yöresel ürünlerin satışı yapılıyor

Çamlı Mahallesi Muhtarı Kerim Ekinci, mahalle sakinlerinin plaja gelen ziyaretçilere yöresel ürünlerden satarak, ev ekonomilerine katkı sağladığını anlattı.

Yerli turistlerden Sedat Ayyıldız, İncekum'un muazzam bir yer olduğunu ve mutlaka görülmesi gerektiğini söyledi.

Marmaris'te yaşayan İngiliz Affy Kermani de plaja her geldiğinde huzur bulduğunu, İncekum'un özellikle mayıs ayında daha güzel olduğunu kaydetti. Kermani, İncekum'u "Her zaman geldiğim, doğa harikası bir yer." diye tanımladı.

Kaynak: AA