3 ilde 2 suç örgütü daha çökertildi 3 ilde 2 suç örgütü daha çökertildi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Fox TV'de İsmail Küçükkaya'nın programında Hatay'ın Dörtyol Belediyesi’ne hibe ettiği 99 atın kaybolduğu iddiaları ve AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konu hakkında açıklamalarına yanıt verdi. 

Erdoğan, İBB'nin Hatay’ın MHP’li Dörtyol ilçe belediyesi sahiplendirdiği ve takılan çiplere rağmen kaybolan atlar hakkında "Hayvan hakları konusunda ortalığı tozu dumana katanların bu hususta hiç ses çıkarmamaları da ayrı bir iki yüzlülük örneğidir. Haydi konuşsanıza niye konuşmuyorsunuz, sesinizi çıkarsanıza. Bu işin ideolojik boyutu olamaz. Bize haber geldi İçişleri Bakanım beni aradı İBB Başkanı da yanındaydı, ben dedim ki 'Ne gerekiyorsa yapalım.' Söyledikleri burada elektrikli araçlar kullanabilir miyiz? Hayırlı olsun kullanın, yeter ki bu hayvan bu ızdırabı çekmesin. İstanbul'un atlarına dahi sahip çıkıp, hesabını veremeyenlerin diğer konularda neler yaptıklarını düşünmek bile istemiyoruz" demişti. 

Ekrem İmamoğlu'nun açıklaması şöyle oldu:

2019'da araştırma komisyonu kuruldu. Resmi 945 at var. Kayıt dışı da 750 at var. Bakanlığın elindeki veriler var. Toplamda 1695 atın varlığından bahsediliyor. Göreve geldiğimizden sonra atlarla ilgili büyük kampanya başlatılmış, ruam hastalığı başlangıcı konuşulmuştu. At ölüyor diye acı görüntülerle karşı karşıya kalmıştık. Valilikle beraber devreye girdik. 16 Ocak 2020 Meclis kararıyla tanesine 4 bin lira ödeyerek 1179 atı satın aldık.

Hatırlayın fayton mafyası deniliyordu. Senede birkaç insan öldürülüyordu. Adli vakalar yaşanıyordu. Bütün mali yükü üstlenerek 150 milyon lira bütçe ayırdık. Faytonlara 300 bin lira. Fayton başına her aile başına iki kişiye iş verdik. İnsani bir şekilde yönettik. 

Devreye girdiğimizde alınan at sayısı 1179. Daha önce at sayısı 1695'ti. Fark 516. Ne oldu 516 ata? Yok oluşunun vebali bizde. Canın yok edildiği dönemde hiçbir ses edildiğini duyduk mu  o dönemde. 860 atı sahiplendirdik. Beraberce yaptık. Kurumların başvurularını aldık. Bize başvuran belediyelere, kurum ve kuruluşlara, STK'lara sahiplendirdik. Tarım Bakanlığı işe işbirliği yaptık. Çip takıldı. Tarım Bakanlığı taktı. Nakliyesini biz üstlendik.

Çip Tarım Bakanlığı tarafından takip ediliyor. Sayın Cumhurbaşkanı soruyor nerede o atlar? Tarım Bakanı çıkıp açıklama yapsana. Her anına şahitler. Kayıp atlar varsa bulacak Tarım Bakanlığı. Dörtyol'da bu iş çıktı. Çipliydi. Takip edecek o ilin Tarım Müdürlüğü. 

25 yıl yönettiniz. Sizin çözemediğiniz sorunu çözdük. Atlar bakımsızlıktan ölüyordu. Yılda 400 at. Şimdi böyle. Çok net. Elleri arkada yürüdü diye soruşturma açacağınıza bunla ilgili soruşturma açsanıza. 

Hepsini rapora dökün diye talimat verdim. Soruşturma başlattım. Madem bu kadar merak ediyorsunuz çıkın soru sorun.

Yılda 400 at ölüyordu. Teslim aldıktan sonra atlar öldü. Yalan bir haber değil. 25 yılın faturası. 

'İstanbul seçimini yedirememek'

İmamoğlu, 'Fatih Sultan Mehmet türbesine girerken ellerini arkada kavuşturarak saygısızlık yaptığı' iddialarıyla ilgili de açıklama yaptı. 

İmamoğlu, "Bence çok net bir cevabı var, İstanbul seçimini yedirememek. Hala oradalar. Bir de bakıyorlar ki işler tıkır tıkır yürüyor, acaba ne yapabiliriz..." ifadelerini kullandı.

https://haber.sol.org.tr/