HATİCE TUNCER

Birinci Ergenekon davasının dünkü duruşmasında ilk kez bir gizli tanık özel olarak hazırlanan bir odadan sesi deforme edilerek dinlendi. Gizli tanık Aydın 1 Danıştay saldırısının ardından sanıklardan Doç. Dr. Emin Gürsesin iki kişiyle sohbet ederken Alparslan saldırıyı Şeyh Salih Efendinin etkisiyle yaptı ifadelerini kullandıklarına tanık olduklarını söyledi.

Duruşmanın öğleden önceki bölümünde tanık Esra Feride Gökçimen, sanıklardan Semih Tufan Gülaltay ve Muzaffer Tekinin sorularını yanıtladı. Gökçimen bir soru üzerine Tekini, Gülaltayın Küçükyalıdaki binasında kurduğu Ulusal Birlik Partisinin işleri için kullanılan katta birkaç defa gördüğünü söyledi. Gökçimen, Danıştay saldırısından sonra Tekin, sizin internet sitesinden isminin silinmesini istediğiniz kişilerden biriydidedi. Gökçimen, Alparslan Arslan’ı da aynı binada bir kez gördüğünü söyledi.

‘Damalı eşek gibi’

Üye hâkim Hasan Hüseyin Özese Gökçimenden sanıkları teşhis etmesini istedi. Gökçimen de 3 sanığı teşhis etti. Tekin de yapılan teşhise tepki göstererek, Beni Türkiyede 60 milyon insan tanır. Bu teşhis mi yani? Damalı eşek gibi... 4 yıldır bizim hayatımızı kararttınız diye konuştu. Tekin, Gökçimenin yalan söylediğini savundu.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde gizli tanık Aydın-1 Emin Gürses ve avukatı Mehmet Taşdelen ile Nejat adlı bir kişinin, Danıştaya saldırı yapıldığı gün Üsküdarda bir çay ocağında aralarında yaptıkları konuşmaları duyduğunu söyledi. Aydın-1 şunları aktardı: Taşdelen ve Nejat (Uysal) adlı bir kişi ile Gürses Alparslanın bu saldırıyı Salih Hoca isimli yaşlı, Sanayi Mahallesinde oturan kişinin etkisiyle yaptığını söylüyorlardı. Şeyh Salih Efendi diyorlardı.

Koruma talebi

Avukat Vural Ergül ise, gizli tanığın gazeteci İ.A. olduğunu öne sürerek,Siz her gizli tanık olmak istiyorum diyen kişiyi gizli tanık yaparsanız savunma hakkımız engellenmiş olur. Gazeteci Ahmet Şık, üç sene önce bana Küçükü, Kerinçsizi mi savunuyorsun dediğinde Bir gün sen de Ergenekoncu olacaksın demiştim. 3 sene sonra gelinen süreç ortada dedi. Savcı Mehmet Ali Pekgüzel gizli tanığı ifşa nedeniyle Ergül için suç duyurusunda bulunulmasını istedi. Pekgüzel, Aydın-1in tanık koruma kanunu kapsamına alınmasını istedi.

Duruşmada, Alparslan Arslanın İstanbul Barosunun hakkında açtığı meslekten çıkarılma soruşturma sırasında Cumhuriyet gazetesi ve Danıştay olayı öncesinde ve sonrasında kendimde değildimşeklinde verdiği ifadenin dosyaya konulduğu anlaşıldı. İfadesini doğrulayan Arslan Buraya nasıl geldiğimi, ne olduğunu anlamış değilim diye konuştu.