Sansür kaygı verici’ Bugün oylanacak olan Türkiye karar taslağında demokratikleşme sürecinde atılması gereken adımlar sıralanırken “Basın özgürlüğü alanındaki kötüleşme, sansür eylemleri ve artan otosansür karşısında kaygı duyulmaktadır. Türk hükümeti basın özgürlüğü prensiplerine bağlı kalmaya çağrılmaktadır” denildi. Taslakta Türk devletinin Dink’in katillerinin ortaya çıkarılmasına yapay engeller koymasının kaygıyla karşılandığı da vurgulandı.

TÜRKİYE KARAR TASLAĞI

AP’den ‘ileri demokrasi’ dersi!

ÇİMEN TURUNÇ BATURALP

BRÜKSEL - Avrupa Parlamentosu (AP) bugün oylanacak olan Türkiye karar taslağında Türkiyenin demokratikleşme sürecinde atması gereken adımları madde madde sıraladı.

Parlamento, en çarpıcı uyarılarını basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü, kadın-erkek eşitliği, yargı ve gösteri özgürlüğü alanlarında yaptı. Taslağın Kopenhag kriterleri başlığı altında yer alan ilk maddesi İnternet de dahil olmak üzere basın özgürlüğü alanındaki kötüleşme, Türk basınındaki sansür eylemleri ve giderek artan otosansür karşısında kaygı duymaktadır. Türk hükümetini basın özgürlüğü prensiplerine bağlı kalmaya çağırmaktadıroldu. AP, AİHM’nin 14 Eylül 2010’da Dink davasına rağmen “Dink’in gerçek katilleri ortaya çıkmasın diye devlet içindeki unsurların yarattığı yapay engellerden duyduğu endişeyi” de rapora yansıttı.

AP karar taslağında ayrıca demokratik bir toplum için bağımsız basınınönemi vurgulanırken yargının basın özgürlüğünü koruma ve güçlendirme rolü oynamasıgerektiğine de dikkat çekildi. Özgür tartışma ortamının garanti altına alındığı yeni bir basın kanunu çıkarılmasının gerekliliği hatırlatıldı. Taslakta hükümetle muhalefetin kilit reformlarda işbirliğine gitmemelerinden kaygı duyulduğu da belirtildi. AP hükümet ve muhalefeti devlet kurumlarında siyasi çoğulculuğu güçlendirmekadına, devletin ve toplumun modernleşmesi ve demokratikleşmesi için birlikte çalışmaya çağırdı.



Cumhuriyet