Başbakan Erdoğan’ın YAŞ’ta “tek” oturmasına ilişkin “Askeri vesayet kalktı” değerlendirmelerini eleştiren Kılıçdaroğlu, “Konu üzerinde çok fazla durmaya gerek yok. Şöyle oturuldu böyle oturuldu, geçmişte şöyleydi şimdi böyle diye bugünden bir yorum yapmanın bir anlam taşıyacağını zannetmiyorum. Fotoğrafla sivilleşme olmaz” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, HABERTÜRK’ün sorularını yanıtlarken şunları söyledi:

- Ordunun, sivil otoritenin emrinde olması demokrasinin gereği. Askerin sorunu olmaz mı olur tabii; varsa çözülür ancak siyasetin üzerinde askerin vesayet olarak kendini hissettirmesi doğru değil. Ama siyasetçiler biz ülkeyi iyi yönettik derse doğruyu söylememiş olur.

- Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının istifası izlenen siyasal politikaların bir sonucudur. Komutanlar bu noktaya nasıl ve neden geldi? Bizim ve kamuoyunun bilgilendirilmeye ihtiyacı var. Genelkurmay Başkanı hukukun üstünlüğünün olmadığından şikâyet ediyor, evrensel hukukun uygulanması gerektiğinden söz ediyor. Hukuka ve demokrasiye olan bağlılığını dile getiriyor. ‘Ben de bu yüzden görevi bırakıyorum’ diyor. Bu da darbe söylentilerinin ne kadar yanıltıcı olduğunu ortaya koyuyor.

- Birileri hükümetin bu politikasını alkışlıyor. Tamam, avuçlarınız patlayıncaya kadar alkışlayın ama perdenin gerisinde ne var? Önce kapalı kapılar ardında neler konuşuldu, birilerine söz verildi mi, komutanlar neden istifa etti, kim haklı, kim haksız bilelim.

- Özgürlük ve insan hakları askıya alınarak ikinci Cumhuriyet yaratılamaz. İkinci Cumhuriyet hukuksuzluk cumhuriyeti mi olacak?

- Bizim seçim bildirgemizde var. Yasal düzenlemeler yapmak gerekiyor. Genelkurmay, Savunma Bakanlığı’na bağlanmalı. Öyle bir düzenlemeye ihtiyacı varsa hükümet getirir herhalde.

- Orgeneral Necdet Özel’i henüz aramadım. Hele bir süreç bitsin, atamalar yapılsın, arar kutlarız. Sayın Koşaner ve diğer komutanlarla da bir görüşmem olmadı.



AHMET DİRİCAN / GAZETE HABERTÜRK