KERKÜK

Irak'ın Kerkük kenti valilik binası önünde bir araya gelen onlarca gösterici, yıllar önce mahkeme kararı olmadan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) ait güvenlik güçleri tarafından alıkonularak Erbil ve Süleymaniye'ye götürülen yakınlarının serbest bırakılmasını talep etti.

Göstericilerin isteklerini dinledikten sonra basına konuşan Kerkük Valisi Rakan Sait, ''Tutuklu kişilerin sorunlarının çözümü için bir komisyon oluşturarak Irak İnsan Hakları Komiserliği ile görüşeceğiz.'' ifadesini kullandı.

Merkezi Bağdat hükümetine, alıkonulan kişilerin dosyalarını iletmesi için tutuklu yakınlarından yazılı talep isteyen Vali Sait, ''Tutuklu yakınlarından, mağdur olanlar hakkında hazırladıkları dosyalarını yakın zamanda bize teslim etmelerini istiyoruz. Kısa zaman içerisinde bu dosyaları hükümet ve ilgili yerlere ileteceğiz.'' şeklinde konuştu.

Mahkeme izni gösterilmeden IKBY'ye ait güvenlik güçlerinin oğlunu gözaltına aldıklarını belirten Hedle Ali, ''Oğlum 11 yıl önce Kürt güvenlik güçleri tarafından evden alınarak Süleymaniye'ye götürüldü. Hiç bir gerekçe gösterilmeden yıllardır tutuklu olan oğlumun serbest bırakılmasını istiyorum.'' ifadesini kullandı.

İki oğlunun bir gecede gözaltına alındığını ve akıbetleri ile ilgili bilgisi olmadığını belirten Subhi Faysal, ''Benim iki oğlum mahkeme kararı olmadan gözaltına alındı. Süleymaniye'de hukuksuz yargılanarak tutuklanmışlar. Yıllar oldu görmediğim evlatlarımın yaşayıp yaşamadıkları hakkında bilgim yok.'' dedi.

Bağdat hükümetinin bir an önce tutuklu yakınlarının dosyasına müdahale etmesini isteyen Tamir Ahmet, ''Başbakan Haydar el-İbadi'den talebimiz Erbil ve Süleymaniye'deki gizli hapishanelerdeki tutuklu yakınlarımızı serbest bırakmasıdır.'' sözlerine yer verdi.

Muhabir: Ali Mukarrem Garip

Kaynak: AA