ANTALYA - Süleyman Elçin

Antalya'da bir anne, talasemi hastası olan ve yaşamaları için ilik nakli gereken iki oğlunu hayata bağlamaya çalışıyor.

Muratpaşa ilçesindeki eski bir binanın üçüncü katında sadece bir yatak, televizyon ve iki plastik sandalyenin bulunduğu evlerinde yaşamlarını sürdüren Polat (30) ve Özlem Köksal (32) çiftini, hayata birbirlerine olan sevgileri ve talasemi majör hastası çocukları bağlıyor.

Günlük işlerle evinin geçimini sağlamaya çalışan babalarının "Belki yüzleri güler." diye aldığı oyuncak arabayla oynayan çocuklarına umut dolu gözlerle bakan anne "Keşke hep böyle mutlu olsalar." diye iç geçiriyor.

Eline aldığı deftere annesiyle resim yapan 4 yaşındaki İhsan ile 2 yaşındaki kardeşi Poyraz, yaşadıkları tüm zorluklara rağmen hayata inatla tutunuyor.

20 gün arayla kan naklediliyor

İhsan ve Poyraz kardeşlere, rahatsızlıkları nedeniyle 20 gün arayla kan naklediliyor. Çocukların hayata daha sağlam adımlarla basabilmeleri ise yapılacak ilik nakline bağlı.

Aileden, akrabalardan, Türkiye ve yurt dışındaki kök hücre merkezlerinden uygun ilik bulunamayan çocukların tek şansları ise annelerinin tüp bebek yöntemiyle sağlıklı iki bebek dünyaya getirmesi.

"Çocuklarımıza kan verebilir misiniz?"

Anne Özlem Köksal, AA muhabirine çocuklarının gözlerinin önünde eriyip gitmesine müsaade etmek istemediğini anlattı.

İlik nakli için tüp bebek yöntemiyle genetik açıdan uyumlu hastalık taşımayan embriyolardan hamile kalmak istediğini ve imkanlar oluşur oluşmaz gerekli hazırlıkları yapacaklarını belirten Köksal, "Çocuklarımın kurtulmasını istiyorum. Onları hayata bağlayacak kardeşlerini dünyaya getirmek istiyorum. Anne olarak çok zor günler yaşıyorum. Yeni doğacak çocuklarımızın adları erkek olursa 'umut' kız olursa 'melek' olacak. Çocuklarımın umudu ya da kurtarıcı meleği olacaklar ve kardeşlerine hayat verecekler inşallah." ifadelerini kullandı.

Köksal, her ay kan bulmakta da zorlandıklarını, bazen çaresiz kaldıklarında yoldan geçenlere "Çocuklarımıza kan verebilir misiniz?" diye ricada bulunduklarını dile getirdi.

Her ayın bir haftası hastanede geçiyor

Baba Polat Köksal da çocuklarını hayatta tutabilmek için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını ifade etti.

Çocuklarının sürekli kan nakli için hastaneye gittiğini belirten Köksal, İhsan'a 20 gün arayla bir, Poyraz'a ise biraz daha az kan nakledildiğini kaydetti.

Evlatlarının henüz üç aylıkken kan almaya başladığını vurgulayan Köksal, şöyle konuştu:

"Hayatları hastanelerde geçti. Her ayın bir haftası hastanede geçiyor. Onlara her iğne vurulduğunda benim daha fazla canım acıyor. Yaşları ilerledikçe aldıkları kan miktarı da artacak. Yaş ilerledikçe hayati tehlikelerinin de olabileceği söyleniyor. Taramalardan uygun ilik bulunamadığından nakil için tek çare genetik ayrıştırma yapılarak doku uyumlu bebeklerimizin dünyaya gelmesi. Tek isteğimiz bütün maddi imkansızlıklarımıza rağmen iki bebek daha dünyaya getirip, hastalıkla uğraşan çocuklarımızı kurtarabilmek."

Kaynak: AA