TEKİRDAĞ - Ömer Ural

Vatandaşlar, fiyatıyla adeta "cep yakan" ıhlamura alternatif olarak sağlığa faydasıyla bilinen ebegümecigillerden "hatmi çiçeği"ne yöneldi.

Soğuk havaların etkisini göstermesiyle birlikte ıhlamur fiyatlarında oluşan artış, vatandaşları alternatif bitkisel içecekler aramaya yöneltti.

Kışın kronikleşen hastalıklardan kurtulmak için tıbbi tedavinin yanı sıra bitkisel çözümlere de başvuran vatandaşların, aktarlarda satılan hatmi çiçeğine olan talebi yüzde 50 arttı.

Genellikle kuru öksürük ve boğaz yanması şikayeti olan kişilerin tükettiği hatmi çiçeğinden yapılan "hatmi çayı", soğuk havaların vazgeçilmez sıcak içeceği arasında yer alıyor.

Tüm Aktarlar ve Baharatçılar Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiricileri Derneği (TABDER) Başkanı Ayhan Ercan, son günlerde ıhlamurun kilogram fiyatının 200 liraya kadar çıkması nedeniyle vatandaşların benzer tıbbi etkiye sahip bitkisel çaylara yöneldiğini söyledi.

Ihlamurun kilogram fiyatının adeta "cep yakar" dereceye çıkmasıyla vatandaşların alternatif bitkisel içecekler aramaya yöneldiğini belirten Ercan, "Hatmi çiçeğine olan talep son yıllarda artış gösterdi. Özellikle kış aylarında kuru öksürük ve boğaz yanması şikayetiyle gelen vatandaşlar, ıhlamurun fiyatı yüksek olduğu için onun yerine hatmi çiçeğini tercih ediyor. Hatmi çiçeği ıhlamurun alternatifi haline geldi." diye konuştu.

Hatmi çiçeğinin 50 ile 80 lira arasında uygun bir kilogram fiyatının olduğunu aktaran Ayhan Ercan, bitkinin hastalık öncesinde koruyucu olarak kullanılmaktan ziyade yakalanan hastalıktan kurtulmak için tercih edilen aromatik bir tür olduğuna dikkati çekti.

Kaynak: AA