İdlib’de 34 askerin yaşamını yitirdiği hava saldırısına ilişkin en detaylı bilgiler 5 gün sonra ortaya çıktı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamada saldırının karadan başladığını, havadan ise iki farklı binada Türk Silahlı Kuvvetleri Mensubu askerlerin vurulduğunu söyledi.

AKAR, ‘UYARI YAPTIK’ DEMEKLE YETİNMİŞTİ

Suriye’nin İdlib kentinde geçen hafta gerçekleştirilen saldırıda 33 TSK mensubu asker yaşamını yitirmişti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İdlib saldırısının detaylarına dair yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: “Birliklerimizin bulunduğu yerler önceden Rusya'nın sahadaki yetkilileri ile koordine edilmesine rağmen bu saldırı gerçekleştirilmiştir. İlk atışa müteakip bir kez daha uyarı yapılmasına rağmen saldırı devam etmiş, bu hava saldırıları sırasında ambulanslar dahi vurulmuştur.”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, bugünkü Meclis grup toplantısında saldırının detaylarına ilişkin daha ayrıntılı bir açıklama yaptı.

‘SALDIRI KARADAN BAŞLADI’

Bahçeli, İdlib'in Cebel Zaviye bölgesindeki Balyun kasabasında konuşlu Türk Silahlı Kuvvetleri askerlerine önce karadan roket ve top mermileriyle saldırı düzenlendiğini, arkasından hava bombardımanı başladığını söyledi.

Suriye uçakları ve destekçilerinin, bölgeye intikal eden bir konvoy ile Türkiye askerlerinin bulunduğu eski bir belediye binasını alenen hedef aldıklarını anlatan Bahçeli, burada çok sayıda askerin yaşamını yitirdiğini söyledi.

Bahçeli, oluşan enkazın altında kalan askerlere yardım etmek isteyen diğer askerlerin ise saldırıların devam etmesi üzerine bir başka binaya sığındıklarını ancak buranın da ateş altına alındığını açıkladı.

SALDIRIDA RUSYA VAR MIYDI?

Bahçeli, açıklamasının devamında ise Rusya’ya ait savaş uçaklarının da saldırıda yer aldığını öne sürdü. “27 Şubat 2020’de rejim uçaklarının arasında bal gibi, buz gibi Rus uçakları da vardı ve ölüm saçmışlardı” diyen Bahçeli, “Kimi kandırıyorlar? Neyi anlatıyorlar? Putin'in varmak istediği yer neresidir?” ifadelerini kullandı.

Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak

Rusya ise söz konusu saldırıda kendilerine ait jetlerin kullanılmadığını iddia etmişti. Türkiye’den yapılan açıklamalarda da saldırının Suriye tarafından gerçekleştirildiği ileri sürülmüş, Rusya’ya dair bir suçlamada bulunulmamıştı.

Kaynak Birgün