Teklifte yer alan önemli düzenlemeler özetle şöyle:

- Çocukların teslimi veya kişisel ilişki kurulmasında icra memurları değil, Adalet Bakanlığı bünyesinde kurulan adli destek ve mağdur hizmet müdürlükleri yetkili olacak. Müdürlüklerde müdür ve diğer görevlilerin yanı sıra psikolog, pedagog ve sosyal çalışmacılar görev yapacak. İlam ve tedbir kararları bu uzmanlar tarafından yerine getirilecek. Çocuğun yaşadığı yerde uzman yoksa öğretmenler de kararları uygulamakla sorumlu olabilecek.

Polisten yardım

- İlam ve tedbir kararlarının yerine getirilmesi için valilikler tarafından liste yapılacak. Listede görevli psikolog, pedagog ve sosyal çalışmacıların yanı sıra rehber öğretmen ve diğer görevlendirilen öğretmenlerin ismi yer alacak.

- Çocuk, ilam ve tedbir kararına rağmen velayet sahibi olmayan anne ya da babaya gösterilmiyorsa, anne ya da baba, ilgili müdürlüğe başvuracak. Müdürlüğe, çocukla görüşmeye gelmeden 48 saat önce bildirim yapılması gerekecek.

- Çocuğun üstün yararı söz konusuysa hak sahibi ile danışman eşliğinde görüşmesi için aile mahkemesinden karar alınabilecek.

- Çocuğu göstermekle yükümlü velayet sahibi gizlilik ya da koruma altındaysa, çocuğun hak sahibiyle görüşmesi bu durum gözetilerek gerçekleştirilecek.

- Müdürlük, velayet sahibi kişiye ulaşarak, çocuğu getirmesi gereken yeri bildirecek. Yükümlüyle bağlantı kurulamazsa, yükümlü çocuğu getirmeyeceğini söylerse ya da çocuğu getirmezse, “teslim emri” gönderilecek. Yükümlü bunu yerine getirmezse, çocuk nerede bulunursa alınarak diğer ebeveyne teslim edilecek. Bunun için kolluk güçlerinden de yardım istenecek.

Yılda üç kez şartı

- Çocukla görüşmek için bildirimde bulunmasına rağmen art arda iki kez ya da yılda üç kez görüşmeye gelmeyen kişinin dosyası işlemden kaldırılacak. Yükümlü, bir yıl boyunca teslim emrine uygun davranır ve mahkemenin kişisel ilişki kararına daha sonra da uyacağını taahhüt ederse, dosya işlemden kalkacak.

- Çocuğun teslim işlemleri için valilikler ve belediyeler tarafından uygun yerler hazırlanacak. Şoför ve araç temin edilecek.

Maden suyu içmek zararlı mı? İddialara yanıt geldi... Maden suyu içmek zararlı mı? İddialara yanıt geldi...

Harç ödenmeyecek

- Çocuk teslimine aykırı hareket edenlere üç aya kadar disiplin hapsi cezası verilecek. Kararlar iki yıl içinde infaz edilecek.

- Çocuğun teslimine ilişkin görüntüleri paylaşılması ve sosyal medyada yer alması durumunda içeriğin engellenmesi ve çıkartılması sağlanacak.

- Çocuk teslimi konusundaki işlemlerde harç ödenmeyecek. Böylece parası olmadığı için çocuğunu görememek söz konusu olamayacak. (Ayşegül Kahvecioğlu / Milliyet)