Türkiye genelindeki binlerce icra müdürlüğünün hemen her sabah askıya çıkardığı icra ilanlarına tarihi eserler de eklendi. Ev, araba, at, çiflik, şarap, genelev gibi hemen her şeyin icradan satışı sıradan bir hal alırken, ‘ilk kez’ tarihi eser niteliğindeki onlarca eser icralık oldu. 3 yıl kadar önce iflas eden 20 yıllık turizmci Yusuf Örnek’in elinde bulunan eserler arasında, Hazreti İsa ve 12 havariyi resmeden ikonalar, fermanlar, İznik çinileri, seramik tabaklar ve halılar bulunuyor. ‘icradanihaleler.com’ sitesinin yetkilileri, Türkiye’de ‘ilk kez’ bu türden bir icra satışına tanık olduklarını söyledi.


Alacaklı şirket iz sürdü
2 Haziran’da yapılacak icradan satış ihalesine yalnızca koleksiyonerler ve özel müzeler girebilecek. Korunması Gereken Taşınır Kültür Varlıkları kapsamında olan 35 eser, iflas den Vasco-Detur Turizm’in sahibi Dr. Yusuf Örnek’in koleksiyonundan. 18. yüzyıla ait oldukları belirlenen eserlerin icradan satışını ise alacaklı konumda bulunan Antalyalı Sezerler Petrol şirketi istedi.

Vasco, Haziran 2008’de iflas etti. Şirket sahibi Örnek’ten alacağı bulunan Sezerler Petrol, parasını tahsil edemeyince Örnek’in menkul ve gayrimenkullerinin izini sürdü. Örnek’in, eski eşinin evine gidip geldiğini tespit eden alacaklı şirketin avukatı, evde tarihi eserler bulunduğunu belirledi. Haciz işlemi uygulayan alacaklı şirket, satışı Antalya 5. İcra Müdürlüğü eli ile yürütüyor. Eserlersa yediemin olarak Antalya Müze Müdürlüğü’nde. Aynı zamanda felsefe doktoru olan Yusuf Örnek turizm sektöründe tam bir entelektüel olarak tanımlanıyor. Örnek, “Evime birkaç kez haciz geldi, her şeyim gitti, keşke böyle olmasaydı tabi ama, artık yapacak bir şey de yok. İcradan satışı istenen eserlerin maddi değerinden ziyade manevi önemi büyüktü benim için” dedi.

Müze ‘Yasal bir sıkıntı yok’ dedi
Eserlerin bir kısmının yurtiçinde satışı serbest ancak yurtdışına çıkarılmaları yasak. Eserlerin tutulduğu Antalya Müze Müdürlüğü kaynakları, eserlerin sahibi Yusuf Örnek’in koleksiyonerlik belgesi olduğunu, eserler ile ilgili yasal hiçbir sıkıntının bulunmadığına işaret etti. 3 yıl önce sektöre veda eden VascoTurizm’i 1994’te Türkiye’de ‘her şey dahil sistemi’ni başlatan turizmcilerden Cem Kınay ve Oğuz Serim ikilisi kurmuştu. Kınay ve Serim, şirketteki hisselerini 2006’da sektörün deneyimli ismi Yusuf Örnek’e devretti. Örnek, kısa sürede yakaladığı yüksek büyümeye karşın gerekli finansman desteğini bulamayınca Haziran 2008’de sezon ortasında şirkete kilit vurdu. Bir anda piyasadan çekilen şirketin 15 milyon euro borç ile battığı bilgisi medyaya yansıdı.(Radikal)