İZMİR

İzmir Büyükşehir Belediyesinde çalışan makine teknikerleri, hurda metallerden kuş, gitar ve ilginç heykeller yaptı.

Boru anahtarını vidalarla birleştirip "yusufçuk", motor gücünü harekete dönüştürmeye yarayan çarklarla zincirleri bir araya getirerek "deve kuşu" heykeli yaparak çöpe atılacak malzemeleri ilgiyle izlenen heykellere dönüştüren teknikerler, eserlerinde, hurda metaller dışında hiçbir malzeme kullanmadı.

Ağır metaller sevimli kuşlara dönüştü

"Vecihi" adı verilen deve kuşu heykelinin yapımında çok sayıda vites dişlisi ve manşonu, manşon göbeği, eksantrik ve avare dişlisi, amortisör, gergi ayağı, kepçe kovan tırnağı ve köşebent profil gibi malzemeler kullanıldı.

"Pırpır" adı verilen Yusufçuk çalışması da çok sayıda boru anahtarı, subap, rulman, bağlantı demiri, kalın taban ve yaprak saç, profil demir, yay ve tirbuşon cıvatanın bir araya getirilmesiyle ortaya çıktı.

Ustalar 2 senkromeç, birer açma kapama düğmesi, adaptör, bağlantı demiri, silikon, led ışık, büyük rulman, gergi zinciri ve düz paso, 18 cıvata, 7 somun ve 6 bağlantı çubuğu kullanarak da sanat eseri niteliğinde gitar yaptı.

Hurda malzemeleri sanata dönüştüren ustalar Mustafa Lodos, Erdinç Genç ve Serhan Ünal mesai saatleri dışında kalan zamanlarda yaptıkları bu çalışmaların kendilerini dinlendirdiğini ile getirerek, izin verildiği sürece bu eserleri hazırlamayı sürdüreceklerini belirtti.

Muhabir: Ahmet Bayram

Kaynak: AA