Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesinin, 'UNESCO 2016 Hoca Ahmet Yesevi Yılı' anısına Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansında (TİKA) düzenlediği Divan-ı Hikmet sohbetlerinin birincisine konuşmacı olarak katıldı.

İbrahim Kalın konuşmasında, ilahi dinlerin, insanın imanlı, ahlaklı ve erdemli yaşamasını temin edecek kurallar koyduğuna dikkati çekerek 'Hikmet bize yaptığımız her işin manasını ve gayesini anlatır. Hikmet olmadan, emirler ve yasaklar basmakalıp, formel kurallar haline gelir' ifadelerini kullandı.

'Hüküm vermek kolay ama hikmeti bulmak zor iş'

'Hükümler, kurallar, emir ve yasaklar varlık sebebini hükmün ötesindeki hikmetten alır' diyen Kalın, 'İşte burada de meselenin özüne geliyoruz aslında. Bugün insanlığın ve hassaten İslam dünyasının temel sorunu, hüküm ile hikmet arasındaki dengeyi kaybetmesinden kaynaklanıyor. Baktığınız zaman hayatımızda ne kadar çok hüküm var ama ne kadar az hikmet var. Hüküm vermek kolay ama hikmeti bulmak zor iş' şeklinde konuştu.

'Bugün bu hikmet anlayışını yeniden keşfetmek zorundayız' diyen Kalın, 'Niçin sorusuna cevap verilmediği sürece ister dini hayat, ister dünyevi meşgaleler, hepsi birer formel ve şekli kuraldan öteye geçemeyecektir. Kur'an'ın yüzlerce ayeti, insanları evrene ve kendilerine bakarak her şeyin anlamını ve gayesini öğrenmeye davet eder. Allah hiçbir şeyi amaçsız yapmıyorsa, insanların da herhangi bir şeyi amaçsız ve gayesiz yapmaması gerekir. Zira O, böyle bir şeyi murat da etmez' diye konuştu.

Kaynak: AA