Bozkurt, AA muhabirine, hukuk fakültesinden mezun olunca anneannesinin 1700′lü yılların sonunda Küre müftüsü olan dedesi Müftüzade Mehmet’ten kalma kaftan, mührü ve el yazması hukuk kitaplarını hediye etmesiyle eski hukuk tarihine ilgi duyduğunu ve duruşmalara gittiği şehirlerden daktilo toplayarak koleksiyonuna başladığını anlattı.

Ardından zamanla mühürler, cübbeler Osmanlı mahkeme kararları, damga ve harç pulları topladığını belirten Bozkurt, ”Hukukçunun sergilenecek nesi var, hukuk insanın içini karartır diye düşünülür ama burada öyle değil. Sadece tarihe ışık tutmuş belgeleri değil aslında estetik değeri de olan renkli, modayla iç içe geçmiş şeyleri sergileyeceğiz” dedi.

-”Kurtuluş Savaşı ruhu yargıda da varmış”

Bozkurt, sergide cübbeler, ilk daktilolar, mühürler, ilk Osmanlı Anayasası, Kanun-i Esasi madalyası ve kokartları, Osmanlı mahkeme kararları ve temyiz mahkemesi kararları, padişah emirnameleri, Sened-i Hakaniler, Osmanlı yazıcı sandıkları, 19. yüzyıl Avrupa hukukçularının keşif sandıkları, el yazması hukuk kitapları, çeşitli eski kartpostallar ve hukukçu giysilerinin yer alacağını söyledi.

Sergiyi gezenlerin Cumhuriyetin ilk yıllarında hukukçuların nasıl giyindiğini görüp onlardan etkileneceğini ifade eden Bozkurt, “Görecekler ki hukukçular Kuvayı Milliye kalpağı şeklinde şapkalar giyiyorlarmış, dolayısıyla Kurtuluş Savaşı ruhu o dönemde yargıda da varmış ve ona göre giyinmişler” diye konuştu.

Bozkurt, Türkiye’de kendisi dışında hukukla ilgili bir koleksiyon sahibi bulunmadığını söyleyerek, bu nedenle Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde yarından itibaren 29 Mart’a kadar ziyaret edilebilecek ”Hukukun Öyküsü” sergisinin kaçırılmaması gerektiğini dile getirdi.

-Dünyanın ilk hukuk müzesiydi ama kapatıldı

Bugüne kadar koleksiyonun tam olarak sayamadığını söyleyen Bozkurt, ”Koleksiyonu saymak çok manasız geliyor çünkü bir tabaka pul içinde 70-80 pul var ya da bir mahkeme dosyasının içinde yüzlerce ayrı mahkeme kararı olabiliyor. Ben hepsini 1 sayıyorum” diyerek, iki binin üzerinde Selçuklu döneminden başlayıp günümüze kadar gelen hukuk objeleri ve belgeleri bulunduğunu kaydetti. 

Bozkurt, koleksiyonunun 2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Ankara Barosu Hukuk Müzesi olarak müzeleştiğini ancak Baronun kararıyla 2011 yılında müzenin kapatıldığını hatırlattı.

Müze kurulduğunda dünyanın ilk ve tek hukuk müzesi olduğunu belirten Bozkurt, ”İnsanlar mutlaka yanlışta durmazlar bir gün mutlaka Ankara Barosu da hatasından dönecektir. Bu müzesinin kapanması büyük bir hata” değerlendirmesinde bulundu.

haberahval