Ankara- Ankara Adliyesi’nde çalışan iki zabit kâtibinin Hopa eylemine katıldığı gerekçesiyle devlet memurluğundan çıkarılmak istenmesine benzer bir örnek, bu kez Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) yaşandı.

SGK’de memur olarak çalışan Ahmet Turan, kurucusu olduğu Mart Kültür-Sanat ve Düşünce Derneği’nin yasadışı bir sol örgütle irtibatlandırılması üzerine gözaltına alındı, sonrasında serbest bırakıldı. Bunun üzerine SGK, hakkında henüz bir dava açılmayan Turan’ı açığa aldı. Turan ve bir grup arkadaşı, 30 Mart’ta Mart Kültür-Sanat ve Düşünce Derneği adlı bir dernek kurdu. Savcılık derneği TKEP/L’nin uzantısı olmakla, üyelerini de bu örgütün üyeleri olmakla suçladı. 4 kişi Emniyet’teki sorgusunun ardından, Turan ve bir arkadaşı ise tutuklanması istemiyle sevk edildiği mahkemece 4 Kasım’da serbest bırakıldı. Turan, gözaltına alınıp serbest bırakıldığını kurumuna bildirdi. Sosyal Güvenlik Kurumu da Ahmet Turan’ın gözaltına alandığı 1 Kasım tarihi itibarıyla görevden uzaklaştırılmasına ve bu süre içerisinde aylıklarının sadece üçte ikisinin ödenmesine karar verdi. Ayrıca konunun bir müfettiş tarafından incelenmesi ve gerekiyorsa soruşturulması sonucuna varıldı. Karar, Turan’a 21 Kasım’da tebliğ edildi.

‘Hukuksuz uygulama’

Cumhuriyet’e konuşan Turan,“Hakkımda kovuşturma yani dava yok. Bu nedenle açığa alınma kararı hukuksuz duruma düşüyor. Bu karar hukuk dışı ve keyfidir” dedi.