ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Yargıtay’ın Balyoz davasıyla ilgili kararı iktidarı memnun ederken, CHP yargılama hakkının ihlal edildiği görüşünü ifade etti. BDP cephesi kararı “eksik ve yetersiz” olarak nitelendirdi.
CHP Sözcüsü
Haluk Koç, partisinin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısına verilen arada Yargıtay’ın Balyoz davasıyla ilgili verdiği kararı, “12 Eylül 2010’da yapılan referandumda amaçladıkları meyveyi yiyorlar” diye değerlendirdi. Yargının, siyasi iktidarın telkin ve beklentileri doğrultusunda karar alan, uygulayan, hüküm veren, temyiz yapan bir yapıya ulaştırıldığını kaydeden Koç, adil yargılanmanın ihlali konusunda çok ciddi itirazlar olmasına rağmen Yargıtay 9. Dairesi’nin bu tespitleri dikkate almadığını, “bir toptancı anlayışla karar verdiğini” ifade etti. Koç, “Türkiye Cumhuriyeti’nde bir tasfiye işlemi yapılıyor. Yargı şekillendirildiği usulde kendisine verilen görevi yapıyor, siyasi erk siyasi kararlarla bu süreçte kendi rolünü oynamaya devam ediyor” diye konuştu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran da yaptığı açıklamada Yargıtay’ın açıkladığı kararın Türkiye’de hukuk devleti anlayışının tamamen bitmesi ve parti devleti anlayışının tamamen yerleşmesi olarak değerlendirdi. Oran, “Aynı delillerle aynı şekilde suçlanan sanıklar hakkında bile çelişkili kararlar verildi. Adil yargılanma ve eşitlik ilkesi ihlal edildi. Akıl dışı iddialar kabul edilirken, 30’dan fazla ulusal ve uluslararası adli tıp kurumunun sahte delilleri ispatlayan raporu yok sayıldı” diye konuştu.
BDP Grup Başkanvekili
İdris Baluken, Yargıtay’ın Balyoz davasına ilişkin kararını “Biz bu Ergenekon yargılanmalarıyla ilgili yargısal süreçlerin tamamının yetersiz olduğunu düşünüyoruz. Fırat’ın batısına geçmeyen, faili meçhullerden köy boşaltmalara kadar sokak ortasındaki yargısız infazlardan toplu katliamlara kadar işlenen savaş suçlarını açığa çıkarmayan yargısal süreçlerin tamamı yetersizdir. AKP daha çok kendisini ilgilendiren siyasi yönü yargılayacak şekilde bir süreç işletmiştir” dedi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, kararı Türkiye’nin darbelerle yüzleşmesi bakımından hayati önemde bir kilometre taşı olduğunu belirtti. AKP Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, kakarın hukuku uygun olduğunu savunarak, “Kararı demokrasimizi tahkim eden, adaletli, ölçülü karar olarak alkışlıyorum” dedi.

‘TSK’den intikam’

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, karara ilişkin yaptığı yazılı açıklamasında şunları kaydetti: “Yargının TSK’den intikam almak için sıraya giren fırsatçılara destek vermesi tarifi olmayan bir yanlıştır.” Öte yandan dün toplanan TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda, Yargıtay’ın Balyoz kararı da değerlendirildi. CHP’li Atilla Kart, “Verilen kararlar toplumsal barışı tahrip eden bir boyuta ulaşmıştır” dedi. AKP’li Mehmet Ali Şahin, “Kişisel olarak üzüldüm” dedi.
İşçi Partisi Genel Sekreteri
Serhan Bolluk da yaptıı yazılı açıklamada “Yargıtay tertibe son noktayı koydu. Cezaların büyük bölümünü onadı ve TSK’ye balyozu indirdi. Komutanlarımıza işgal hukuku uygulandı” ifadelerine yer verdi.

file:/Volumes/Grafik/10DELIL.EPS

l AİHM eski yargıçlarından Rıza Türmen üretilen ve sahte olduğu kanıtlanan delillerin mahkemece incelenmediğini söyledi.