Anayasa Uzlaşma Komisyonu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yapısının tamamen değiştirilmesi konusunda anlaştı. Dört partinin de onay verdiği değişikliklere göre kurul ikiye ayrılacak. 12 Eylül referandumuyla Anayasa’ya giren hakim ve savcıların HSYK’ya doğrudan üye seçmesi sistemi de kaldırıldı.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK), yapısının tamamen değiştirilmesi konusunda Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda AK Parti, CHP, MHP ve BDP uzlaştı. Dört partinin uzlaştığı maddeye göre HSYK, ‘Hakimler Kurulu’ ve ‘Savcılar Kurulu’ şeklinde ikiye ayrılacak.

2010 referandumuyla Anayasa’ya giren hakim ve savcıların HSYK’ya doğrudan üye seçmesi sistemi kaldırılıyor. Meclis, kurulun 6 üyesini Yargıtay, Danıştay ve kürsü hakimlerinin seçeceği isimler arasından, 5 üyeyi ise doğrudan akademisyen ve avukatlar arasından seçecek.

OY KULLANMAYA DA 15 YIL ŞARTI

Hükümetin yasayla Yargıtay ve Danıştay’a seçilmek için hakim ve savcılara 20 yıl şartı getirmesinin ardından HSYK seçimlerinde de oy kullanacak hakim ve savcılara 15 yıl şartı getiriliyor. Maddeye göre 11 üyeli Hakimler Kurulu’nun 2 üyesi ‘meslekte 15 yıl çalışmış’ kürsü hâkimleri tarafından seçilecek.

Söz konusu kürsü hakimleri kendi aralarından her üyelik için 3 aday göstermesi gerekiyor. Yani toplamda 6 aday belirlenmiş olacak. Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun kabul ettiği madde metnine göre, halen bütün hakim ve savcıların oy kullanabildiği HSYK adayları için 15 yıllık hakim ve savcı olmak gerekecek.

5 ÜYEYİ DOĞRUDAN TBMM SEÇECEK

En çok oy alan 6 kişiden ikisini ise TBMM belirleyecek. HSYK üyeliğine aday olmak için de 15 yıl hakim ve savcılık yapmak gerekecek.