RİZE - Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın 31 Mayıstaki mitingi öncesi polisin HES protestolarına sert müdahalesi sonucu emekli öğretmen Metin Lokumcunun yaşamını yitirdiği olaylarla ilgili önceki gün gözaltına alınan Halkevleri Karadeniz Bölge Sorumlusu ve Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Yürütme Kurulu üyesi Taylan Kaya tutuklandı. Gözaltına alınan diğer iki kişi ise serbest bırakıldı. Böylece çıkan olaylar nedeniyle tutuklananların sayısı 14’e yükseldi.

Halkevleri Doğu Karadeniz Temsilcisi ve DEKAP Yürütme Kurulu üyesi Taylan Kaya, DEKAP Yürütme Kurulu üyesi Kamil Ustabaş ile Hopa Halkevleri yöneticisi Bülent Ustabaş, önceki gün parkta otururken gözaltına alınmıştı. Emniyetteki işlemlerinin ardından mahkemeye sevk edilen üç kişiden Taylan Kaya tutuklandı, Kamil Ustabaş ile Bülent Ustabaş ise serbest bırakıldı.

Halkevleri Hukuk Dairesinden Avukat Erkut Güzeli, gözaltına alınan üç kişinin, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefetten suçlandıklarını ve aynı zamanda Hopa olayları nedeniyle haklarında arama kararı olan kişiler arasında bulunduklarını belirtti.

KESK Ankara Şubeler Platformunun 30 üyesi ve Hopalı sivil toplum örgütleri temsilcileri Hopa Belediye Parkında yeni tutuklamalarla ilgili basın açıklaması yaptı. Taylan Kayanın annesi Sevilay Kaya da basın toplantısına katıldı ve gözyaşlarını tutamadı. Metin Lokumcu ölümsüzdür,Hepimiz Hopalıyız, hepimiz eşkıyayızsloganları atan grup adına açıklama yapan KESK Ankara Şubeler Platformu Sözcüsü Mevlüt Çakmak, Tutuklanan ve gözaltına alınan çocuklarımız derhal serbest bırakılmalıdır. Polis saldırısı ile gazdan yaşamını yitiren Metin Lokumcunun katledilmesinden sorumlu olanlar yargı önüne çıkarılmalıdırdedi.

Ömer ŞAN/Cumhuriyet