Canak'ın dosyası ayrılarak Adalet Bakanlığı'na gönderilirken, çete liderine 39 yıl hapis istendi. Suç örgütünün lideriyle irtibatı bulunduğu gerekçesiyle Canak, HSYK tarafından başka bir şehre tayin edilmişti. Canak, bu karar üzerine emekliye ayrılmıştı. Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen tarafından hazırlanan 36 sayfalık iddianamede, 26'sı tutuklu 39 sanık yer aldı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede sanıklar Mahmut Çelik, Hüseyin Çelik, Hayrettin Çelik kardeşler ile akrabaları Ubeydullah Çelik 'örgüt kurmak ve yönetmek'le suçlanıyor. X muhbirin verdiği bilgilere göre, "Mahmut Çelik, kardeşleri ile birlikte uyuşturucu ticareti yapıyordu. Uyuşturucuyu Diyarbakır'dan getiren örgüt, yine buradan getirdiği çocukları farklı adreslere toplu şekilde yerleştirdi. Çocukların ailelerine her ay 2-3 bin Euro para ödeyen çete, her çocuğa 100 gram uyuşturucu vererek sattırdı. Uyuşturucudan kazanılan para ise Yayla'da bulunan bir otomotiv firması aracılığıyla aklandı."

Muhbirin verdiği bilgiler doğrultusunda harekete geçen savcılık, Mahmut Çelik'in uyuşturucu ticareti yapmak amacıyla suç örgütü kurduğunun anlaşıldığını belirterek iddianame düzenledi. Örgütün haklarında yapılan takibatı öğrenmek için eski narkotik görevlileri ile irtibata geçtiği ifade edilen iddianamede, Çelik ile eski polislerin 'kapalı hat' ile sadece birbirleri ile görüştükleri, ses kaydının düşmemesi için de mesajlaşarak iletişim kurdukları belirtildi. Polisin denetiminden kurtulmak için 20.00 ile 06.00 saatleri arasında faaliyetlerini gerçekleştirdikleri kaydedilen örgütün, müşterilere uyuşturucuyu örgüt üyesi taksiciler vasıtasıyla ulaştırdıkları ifade edildi.

İddianamede şüpheli Mahmut Çelik'in daha önce Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görev yapan iki polis ile bazı yargı mensuplarıyla irtibatlı olduğu anlatıldı. Çelik'in bu şahıslarla doğrudan görüşebilmek için onlara telefon verdiği, bu şahısların da bu hatlar ile Çelik dışında kimseyle görüşmedikleri kaydedildi.

İddianamede yer alan bir telefon tapesine göre örgütün son operasyonu da bu iki polisten öğrendikleri ve takipte olduklarını bildikleri belirlendi. Suç örgütünün lideri olduğu belirtilen Mahmut Çelik ismi, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin eski Başkanı Erkan Canak ile ilişkisi olduğu iddiasıyla gündeme gelmişti. Hrant Dink davasına da bakan Canak'ın Çelik ile bir yemekte tanıştığı belirtilmişti.



Zaman