İzmir’de TCK 220.maddeye aykırı davranarak “olmayan Twiter hesabından” halkı isyana teşvik ettikleri iddiasıyla 34 gencin gözaltına alınması üzerine insanlar Twiter’dan espri bile yapamaz olmuş. Toplumu aydınlatmak için bu maddeyi olduğu gibi aşağıya kopyalıyorum.

 

“Demokrasi getirmek” adı altında 3.yargı paketi getirildiğinde bu maddenin de (6) ve (7) sayılı fıkraları değiştirilmişti. Gençlerimiz hakkında bu fıkralara göre işlem yapıldığı iddia ediliyor.

 

Her ne kadar Türkiye’de yargı birliği var ise de maalesef uygulamalarda birlik bulunmamaktadır. Ülke genelinde 75 il ve birçok ilçede benzer protestolar olmuş fakat yalnızca İzmir’de bir savcı gençleri polise toplatıyor. Ülke genelinde hiç kimse Twiter kullanmadı da yalnızca İzmir’de mi kullanıldı?

 

Bülent Arınç, yaptığı açıklamada gözaltına alınanların çoğunlukla 1 saatte serbest bırakıldığını söylüyor. Yalnızca İzmir’de ise süre uzadı. O nedenle savcının tutumu dikkat çekiyor. Fakat onun da ifadeleri alınan ilk 13 kişinin serbest bırakılması için polise talimat verdiği söylendi 23:15 sıralarında. Buna göre önlem olarak İzmir halkının, İzmir’deki gençlerin, durum açıklığa kavuşana kadar Twiter ile arkadaşlarına “hava nasıl” veya “seni seviyorum” gibi de olsa mesaj atmamalarını öneririm. Ama bunun dışında ve kendi mantıklarına göre bile suç olmayacağına inandıkları haberleşmeler konusunda kimsenin ürkmesine, korkmasına gerek yoktur.

 

Kanun maddesini iyi okuyun ve kanunlarımızın suç saydığı fiilleri işlemek için en az üç arkadaş bir araya gelerek örgüt kurmayın. Kurulmuş böyle bir örgüte katılmayın, katılmasanız bile onlar adına suç işlemeyin, bilerek ve isteyerek yardım etmeyin. Bu sonucu doğuracak mesajlar yazarsanız gözaltına alınmakla kalmaz elbette ceza da alırsınız.

 

Bütün bu açıklamalarıma karşın eğer toplumda hukuk uygulanmaz duruma gelmişse 4 duvar arasında hiç konuşmasanız, yazmasanız bile birileri kafaya koyarsa alır götürür merkeze, rezil eder herkese. O zaman da “aman ne yaparsak suç oluyor, hiçbir iş yapmayayım” diye pısarsanız “korkunun ecele faydası yok” deriz.

 

İLGİLİ MADDE:

Suç işlemek amacıyla örgüt kurma

Madde 220-

(1) Kanunun suç saydığı fiilleri işlemek amacıyla örgüt kuranlar veya yönetenler, örgütün yapısı, sahip bulunduğu üye sayısı ile araç ve gereç bakımından amaç suçları işlemeye elverişli olması halinde, iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak, örgütün varlığı için üye sayısının en az üç kişi olması gerekir.

(2) Suç işlemek amacıyla kurulmuş olan örgüte üye olanlar, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Örgütün silahlı olması halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza dörtte birinden yarısına kadar artırılır.

(4) Örgütün faaliyeti çerçevesinde suç işlenmesi halinde, ayrıca bu suçlardan dolayı da cezaya hükmolunur.

(5) Örgüt yöneticileri, örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen bütün suçlardan dolayı ayrıca fail olarak cezalandırılır.

* (6) Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca örgüte üye olmak suçundan da cezalandırılır. Örgüte üye olmak suçundan dolayı verilecek ceza yarısına kadar indirilebilir.

* (7) Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişi, örgüt üyesi olarak cezalandırılır. Örgüüyeliğinden dolayı verilecek ceza, yapılan yardımın niteliğine göre üçte birine kadar indirilebilir.

(8) Örgütün veya amacının propagandasını yapan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.

(*) (05.07.2012’de yürürlüğe giren 6352 sayılı 3.yargı paketi ile getirilen değişiklikler işlendi)