MALATYA

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin de katılımıyla Malatya'da bir otelde düzenlenen toplantıda Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz konuştu.

Türkiye'nin artık kritik bir noktaya geldiğine dikkati çeken Yılmaz, şunları kaydetti:

'Özellikle küresel gelişmeleri bir kenara bırakırsak, Türkiye alt orta gelir grubundan üst gelir grubuna yükseldi. Şimdi ise hedef, yüksek gelirli ülkeler seviyesine gelmek. Bu da artık Türkiye için orta vadeli hedeftir. Bunu başarırken sadece bazı bölge ve yörelerin enerjisinden yararlanarak başarılı olamayız. Tüm Türkiye'nin enerjisine ihtiyaç var.'

Milli gelirde Ar-Ge'nin payı

Bakan Yılmaz, son dönemde Türkiye'nin milli gelirinin çok ciddi şekilde arttığını, artan milli gelir içerisinde Ar-Ge paylarının ise sevindirici şekilde artış eğilimi gösterdiğine işaret etti.

Son veri olarak 2014 yılında milli gelirin içerisindeki Ar-Ge payının yüzde 1 seviyesine ulaştığını anlatan Yılmaz, 'Bu bizim için kritik bir eşikti. Ama bizim için daha önemli olan şey, Ar-Ge'deki özel sektörün payı. Çünkü dünya standartları milli gelir içerisinde yer alan Ar-Ge payının 3'te 2'sinin özel sektörden gelmesini doğru bulur. Bu olduğu zaman Ar-Ge'ye gerçek katma değer kazanımı sağlar. 2002 yılında Ar-Ge harcamalarımızın özel sektördeki payı yüzde 20 düzeyindeydi. En son ise bu rakam yüzde 50'ye çok yakın bir yere ulaştı. Bu da geleceğe dönük olarak bize umut veriyor. İnşallah önümüzdeki süreçte bilgi ve teknoloji sanayisinin gelişmesine şahitlik edeceğiz' diye konuştu.

Kalkınma Bakanı Yılmaz ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, daha sonra kentteki sanayicilerle bir araya geldi.

Muhabir: Kerem Kocalar


Kaynak: AA