DİYARBAKIR - Aziz Aslan

Yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Anayasa'da değişiklik yapılmasını öngören kanunun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından milletvekillerinin dosyaları incelemeye alındı. 

Bu kapsamda Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp hakkında hazırlanan iddianame, 5. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Yiğitalp'in terör örgütü propagandasına dönüşen 11 gösteriye katıldığı aktarılan iddianamede, şüphelinin yapmış olduğu konuşmada silahlı terör örgütünün devlet topraklarının bir kısmını cebri yöntemlerle bölmeye ilişkin saldırılarını "özgürlük mücadelesi" ve "direniş" olarak nitelendirdiği ifade edildi.

İddianamede, Yiğitalp'in terör yöntemlerini kullanmaya ve terörizmi yüceltici nitelikte konuşmalar yaptığına da yer verildi.

"Teröristlerin kazdığı çukurları sahiplendi"

Şüphelinin PKK/KCK üst düzey yöneticilerinin talimatları doğrultusunda hareket eden örgüt mensuplarına vatandaşları destek olmaya ve direnmeye çağırdığı belirtilen iddianamede, şöyle denildi:

"Sur ilçesinde bulunan tarihi mekanların devlet tarafından yakılıp yıkıldığını beyan ettiği, terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan'ı 'önder' olarak kabul ettiği anlaşılmıştır. Teröristler tarafından kazılan çukurları sahiplendiği ve savunduğu yine terör örgütü mensuplarının güvenlik güçleri ile girdikleri silahlı çatışmaları haklı göstermiştir."

İddianamede, Yiğitalp hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak", "terör örgütü propagandası yapmak", "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmamak", "halkı kanunlara uymamaya tahrik" ve "görevi yaptırmamak için direnmek" suçlarından 11 yıldan 28 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Kaynak: AA