Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD) Afyonkarahisar İl Müdürlüğü bünyesinde, bölgedeki doğal afet, kayıp ve benzeri olağanüstü durumlarda arama ve kurtarma çalışmalarında kullanılan 4 köpek, formlarını korumaları için her sabah 5 etaptan oluşan antrenmana tabi tutuluyor.

AFAD'ın afet ve acil durumlarda canlı insan aramak için oluşturduğu timde görev alan köpekler, arama-kurtarma ekiplerinin en büyük yardımcısı. Köpekler, AFAD İl Müdürlüğündeki Köpek Eğitim Merkezinde her sabah ilk olarak yükseklik ve atlama parkurunda ısınıyor.

Ardından enkaz içinde arama ve kurtarma çalışması gerçekleştiriliyor. Köpekler, daha sonra arazi şartlarında uzaktan yönlendirme ve itaat antrenmanına tabi tutuluyor.

AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afyonkarahisar Köpek Eğitim Merkezinde 1 veteriner, 3 arama kurtarma teknisyeni ve 4 eğitmenin görev yaptığını söyledi.

Merkezde 4'ü yetişkin 7 köpeğe eğitim verildiğini belirten Buldan, "AFAD Başkanlığımız tarafından Samsun'da düzenlenecek enkaz arama köpekleri sınavına, alanlarında uzman 4 köpek ile katılacağız. Köpek Eğitim Merkezinde 3 yavru köpeğin de eğitimleri devam ediyor." dedi.

Kaynak: AA