Kameralı, uzaktan kumandalı hava araçlarının sinyallerini bozan ve kontrol dışına çıkartan drone savar, halen Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından aktif olarak kullanılıyor. Silah gündeme geçtiğimiz günlerde Başbakan Binali Yıldırım’ın korumalarının elinde görülmüştü.

Harp Arge’nin öz kaynakları ile geliştirdiği sistem, bir süredir Azerbaycan tarafından yakından izleniyordu. Drone savar silah, Azerbaycan ordusu tarafından zorlu testlere tabi tutuldu. Tüm testlerden başarı ile geçen Drone Savar, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığında görev yapmaya başladı.

NASIL ÇALIŞIYOR

Son yıllarda düşük maliyetleri ve yüksek erişilebilirlik nedeniyle drone'lar yaygın olarak kullanılıyor. Yapısal özellikleri sayesinde drone'ların tabanca veya tüfek ile vurulması zor. Hava aracına müdahale, elektromanyetik saldırı ile yapılıyor. Drone’nun komuta kontrol ile bağlantısı kaybederek etkisiz hale getiriliyor. Bu operasyon çevreye zarar vermeden hızla gerçekleştiriliyor. Bu operasyon sırasında silah sistemi süper odaklanmış antenleri ile yüksek güç gerektirmeden drone’ları pasifize ediyor. Ayrıca hızlı tarama ile drone komuta frekanslarına kesintisiz karıştırma uygulanıyor.

Kaynak: DHA