Ankara Bürosu- Vatan ve Cumhuriyet Birlikteliğiadı altında toplanan 30a yakın sivil toplum örgütü, 29 Ekim Seferberlik Yürüyüşü için daha önce olumlu yanıt vermeyen Ankara Valiliğine tekrar başvurdu. Ancak daha önce sadece 1. TBMM önünde yapılacak basın açıklamasına izin veren Ankara Valiliği, eylemin tamamını yasaklayarak Kanunsuz eylemin güvenlik güçlerince engelleneceğini açıklamasını yaptı.

ADD ve Türkiye Gençlik Birliği (TGB) başta olmak üzere 30a yakın sivil toplum örgütü Vatan ve Cumhuriyet Birlikteliği adı altında birleşerek, ulusal bayram törenlerine sınırlama getiren düzenlemeyi protesto etmek için 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında 1. TBMM binası önünden Anıtkabire Seferberlik Yürüyüşü düzenleneceğini duyurmuştu. Ancak yürüyüşe olumlu yanıt vermeyen Ankara Valiliği, sadece 1. TBMM binası önünde basın açıklaması yapılmasına izin vermişti.

Yürüyüş için tekrar izin başvurusunda bulundu. Ancak Ankara Valiliği, yaptığı açıklamada, 1. TBMM önünde yapılacak basın açıklaması ve yürüyüşün yasaya aykırı olduğunu iddia etti. Valilik, Bazı dernek ve resmi niteliği olmayan oluşumlar olarak nitelediği Vatan ve Cumhuriyet Birlikteliğinin düzenleyeceği yürüyüşün de Toplantı ve Gösteri Yürüyüşüleri Yasasına aykırı olduğunu açıklayarak, Eyleme tevessül edilmesi halinde, meydana gelebilecek her türlü olaylardan ve doğabilecek zararlardan; organize edenler ile söz konusu eyleme katılanların sorumlu olacağı, kanunsuz eylemin güvenlik güçleri tarafından engelleneceği ve eylemi organize edenler ile katılanlar hakkında da gerekli yasal işlemlerin yapılacağını duyurdu.

‘Resmi olmayan kendisi’

TGB Genel Başkanı İlker Yücel ise Valilik, yürüyüşten sonra basın açıklamasını da, yani Cumhuriyet Buluşmasını da yasakladı. Bizi resmi niteliği olmayan kuruluş olarak tanımlayan valilik, bu açıklaması ile kendisini resmi olmayan kuruluş olarak ilan etmiştir. TGB 29 Ekimde orada olacaktırdedi.

cumhuriyet