SİVAS

Ankara'da yaklaşık bir yıldır tedavi gördüğü hastanede dün sabah hayatını kaybeden halk ozanı Ali Kızıltuğ'un cenazesi, Çankaya'daki Pir Sultan Abdal Cemevi ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenin ardından memleketi Sivas'ın Mursal köyüne gönderildi.

Kızıltuğ için bugün öğle vakti köy odası önünde tören düzenlendi.

"Babam ölmedi yaşayacak"

Törende konuşan Mustafa Kızıltuğ, "Baba ocağına, doğduğu, büyüdüğü topraklara getirdik. Daha önce getirmek istiyorduk ama felek koymadı. Babam ölmedi yaşayacak. Sevenlerinin duygusuyla, sevgisiyle, aşkıyla, türküleri susmayacak. Sevenleri onu yalnız bırakmayacak. Benim babamdı ama sevenlerinin dostuydu, arkadaşıydı." dedi.

Vasiyeti yerine getirildi

Daha sonra Alevi dedesinin yaptırdığı duanın ardından Ali Kızıltuğ'un cenazesi vasiyeti üzerine, "Abaranın Kaşı" mevkisinde toprağa verildi. Cenazenin defni sırasında eşi Fatma, kızları Gülşen ve Sakine Kızıltuğ fenalık geçirdi.

Sevenleri Kızıltuğ'un mezarının üzerine fotoğrafını koyarak, karanfil bıraktı.

Cenaze törenine, Kızıltuğ'un ailesi ve yakınları ile İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Nebi Kaya, Divriği Kaymakamı Tolga Özdemir, Divriği Belediye Başkanı Hakan Gök, arkadaşları, sevenleri ve sanatçılar katıldı.

1944 yılında Mursal köyünde dünyaya gelen Kızıltuğ, 1958 yılından bu yana bağlama çalıyordu. 1969'da "Asrı Gurbet Harap Etmiş Köyümü" isimli ilk plağını çıkaran ve bu tarihten itibaren sadece kendi eserlerini seslendiren halk ozanının bugüne kadar 103 plak ve 87 albümü yayınlandı. Yaklaşık 2 bin 160 eser üreten Ali Kızıltuğ'un ayrıca "Baykuşlara Kalan Köy" ve "Sorma Efendim" isminde iki kitabı bulunuyor.

Muhabir: Halife Yalçınkaya

Kaynak: AA