İSTANBUL-Hatice Şenses Kurukız

Doğumsal anomaliyle dünyaya gelen, 2 yaşında ise annesi tarafından terk edilen, bunun üzerine halasının sahip çıkarak evlat edindiği 6 yaşındaki Halil Asaf Soysal, özgürce yürüyebilmek için yardım istiyor.

Yemek ve soluk borusunu ilgilendiren doğumsal anomaliyle dünyaya gelen küçük çocuğun henüz iki günlükken hastalığı tespit edildi. Bunun üzerine ameliyata alınan Halil Asaf, yaklaşık 4,5 ay süreyle kaldığı yoğun bakımda beyin kanaması geçirdi.

Beyin kanaması sonrasında bir de felç durumu gözlenen ve sonraki hayatını yüzde 98 engelle sürdürmek zorunda kalan Halil Asaf, 2 yaşına geldiğinde ise annesi tarafından terk edildi.

Babasının artık tek başına ihtiyaçlarını karşılayamayıp, bakımını da yapamadığı Halil Asaf'a halası Türkan ile eniştesi Selim Soysal çifti sahip çıktı.

"Asaf'ın tek şansı bendim. Ben de olmasaydım yurda gidecekti." dedikleri çocuğa sadece bakmakla kalmayan çift, ona olan sevgilerini ve bağlılıklarını bir de evlat edinerek resmiyete taşıdı.

Yaklaşık 4 yıldır, kendisini evlat edinen, anne ve baba bildiği halası ve eniştesinin her geçen gün artan sevgi ve şefkatiyle birçok sorunun üstesinden gelen Halil Asaf, şimdi hayırseverlerden gelecek yardımlarla yürüyeceği günün hayalini kuruyor.

"200 bine ihtiyaç var"

AA muhabirine küçük çocuğun hayat mücadelesini anlatan Türkan Soysal, "Halis Asaf bize geldiğinde 6 kilo 750 gramdı. Bu sürede 2,5 ay boyunca kabızlık nedeniyle bağırsaklarını yıkadık. 2 yıl boyunca, gün 24 saat, 5 saat mama verdim, 1 saat ara verdik. İlk iki yılımız böyle geçti. Birden fazla hastalığı olduğu için sürekli hastanedeydik. Küçücük bir canıyla önce bağışıklığını düzenlemek için yola koyulduk. 4 yıldır böyle bir süreçteyiz." dedi.

Çocuğun ömür boyunca ağızdan beslenemeyeceğini ama yürüyebilmesi için bir umut ışığı doğduğunu dile getiren Soysal, şöyle devam etti:

"Halil Asaf, yürüyebilme umudu olduğu için 3 ay önce ameliyat oldu. Aynı ameliyatta 8 operasyon birden yapıldı. Biz de bugüne kadar yapılması gereken her şeyi yaptık, halası ve eniştesi olarak maddi ve manevi hayatımızı ortaya koyduk. Çok yoğun fizik tedavi alması gerekiyor. Ameliyat çok başarılı geçti ama sonucunda fizik tedavi almazsa hiçbir anlamı kalmayacak. Bu kampanya sonuç verirse, eğer Allah izin verirse oğlumuz her gün fizik tedavi alacak. Yıllık gideri Valilik izninde de belirttik, 246 bin TL tutuyor ama 200 bini için izni aldık. Şimdilik 200 bine ihtiyaç var. Halil Asaf'ın da bütün çocuklar gibi koşmasını oynamasını istiyorum. Her şeyden önemlisi kendi hayatını idame ettirebilmesini istiyorum."

Kaynak: AA