Beşiktaş'takiİstanbulAdliyesi'nde görev yaptığı dönemde Balyoz soruşturması sırasında verdiği toplu tahliye kararları ile adı duyulan hakim Kuban, Eskişehir Çocuk Mahkemesi'nde, baktığı bir davada 18 yaşından küçük çocuğa, 'Nitelikli hırsızlık,konutdokunulmazlığını bozma, mala zarar verme' suçlarından çeşitli hapis ve para cezaları verdi. Kuban, karara itiraz yolunun açık olduğunu da hatırlattı.
Ancak, hakim Kuban aldığı bir ara karar ile Yargıtay'a temyiz başvurusu için 40 TL ödenmesine ilişkin kanunun Anayasaya aykırı olduğunu belirterek 21 Nisan 2011 tarihinde Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmasına hükmetti.
14 Nisan 2011 tarihinde yürürlüğe giren 492 sayılı Harçlar Kanunu'nda yapılan değişiklik ile 'Yargıtay ceza dairelerine yapılacak temyiz başvurularında 40 TL' alındığını hatırlatan Kuban, "Bu düzenlemeye göre Cumhuriyet Savcıları sanık aleyhine herhangi bir harca tabi tutulmaksızın temyiz başvurusunda bulunabilecekken, sanık kendi lehine temyiz başvuru yolunu kullanabilmesi için 40 TL temyiz harcı yatırması gerekmektedir." dedi. Kuban, Anayasa Mahkemesi'ne başvuru kararında, yapılan bu düzenlenmenin bireyin hak arama özgürlüğünü engelleyici nitelik taşıdığını ve Anayasanın 2, 5, 10, 13 ve 36. maddelerine aykırı olduğunu vurguladı.
Mahkemelerin, Anayasanın 152. maddesi gereğince, bir kanun veya kanun hükmünde kararname hükümlerini Anayasaya aykırı görmesi durumunda, gerekçeli kararı ile Anayasa Mahkemesi'ne başvurması gerektiğini hatırlatan Kuban, Yargıtay ceza dairelerine yapılacak temyiz başvurularında 40 TL' alınmasına ilişkin maddenin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.
18 yaşından küçük çocuğun karar dosyasının bir örneğinin de Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verildi ve sanık avukatının temyiz başvurusunun Anayasa Mahkemesi'nce bu konuda verilecek karara kadar bekletilmesine hükmedildi.


Cihan