Taksim'de eylem yasağını protesto etmek için İstiklal Caddesi’ndeki bir yerinin balkonuna, “Baskılar ve yasaklarınız sökmeyecek, Taksim yasağını takmıyoruz” pankartı asan, “Baskılar bizi yıldıramaz” ve “Taksim bizimdir” diye slogan atan dört gence dava açıldı.

İstanbul 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ve polise direnme suçlarından yargılanan gençler, Taksim’e yönelik kısıtlamaya itiraz ettikleri için eylemi gerçekleştirdiklerini savundu.

KENDİMİ SORUMLU HİSSETTİM

Dört gençten Burcu Ceyhan, “Taksim’de toplanmanın önünü açmak için kendimi sorumlu hissettim. Kimseye vurmadım” dedi. Özgün Kahraman eylemden sonra elleri ters şekilde kelepçelendiği gibi direnmesinin mümkün olmadığını kaydetti. İpek Bozkurt ise “Taksim senelerdir insanların kendilerini ifade ettiği bir alandır. 1 Mayıs’tan bu yana her türlü harekete kısıtlama getirilmiştir. Kişiye konumuna ve ifade ettiği düşüncesine bakılmaksızın bu engellenmiştir. Ben kimseye vurmadım. Biz zora maruz kaldık” dedi. Emre Tok da, üç kişiyi tanımadığını belirterek, “Polis sert müdahale ederek bu kişileri zorla aldı. Ben polislerden bir tanesine neden sert davranıyorsunuz diye sorduğumda beni de aldılar. Ben pankart asmadım” dedi.

BU BİR KARŞI ÇIKIŞTIR

Hakim Ahmet Duymaz, dün biten yargılama sonunda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne göre, herkesin asayişi bozmayan toplantı düzenleme ve görüşlerini ifade etme hakkı olduğu, bu özgürlüğün bireysel de, topluca da kullanılabileceğini belirtti. Sanıkların iki-üç dakika eylem yaptığına dikkat çeken Hakim Duymaz, “İki üç dakikada gelişen süreçte sanıkların amaç ve davranışı düşüncenin ifade edilmesi ölçütleri içindedir. Hakkın sınırlandırılmasına gösterilen bir karşı çıkıştır. Başkalarını suça teşvik edici değildir. İfade tek başına suç oluşturmaz. Sanıkların topluca hareket ettiklerine dair tespit yapılmamıştır” dedi. Ayrıca, sanıkların memura direnmediğini, sadece “Pankartı sahiplenip onu koruma davranışı gösterdiklerini” ifade etti. Polis Ergül Özaslan’ın yaralanmasına ilişkin de, İstiklal Caddesi gibi genişçe bir alanda görevli olduğunu, yaralanmanın başka yerde ve başka şekilde de gerçekleşmiş olabileceğini kaydetti.

Haber: İSMAİL SAYMAZ - [email protected] / Arşivi