Bursa'da başarılı öğrenciler ödüllendirildi Bursa'da başarılı öğrenciler ödüllendirildi

Türkiye'de son dönemde yeni bir iş kolu ortaya çıktı. Hemen hemen herkesin ilk kez duyacağı bir iş... Özel avukatlık bürolarının takibindeki aranan hacizli yakalatmalı araçları tespit eden ve bu tespit sonucunda vatandaşa para kazandıran bir sistem.  Sistem şöyle işliyor: Firma sahibi kişiler, sosyal medyaya ilan veriyor ve  bu ilanda kapalı otoparklarda, sokaklarda uzun süredir hareketsiz durumda olan şüpheli araçların fotoğrafını istiyor. Eğer fotoğrafı gönderilen araçlar aranan hacizli yakalatmalı araç ise fotoğrafı gönderen kişiye 300 TL ile 6 bin TL arasında para verileceği söyleniyor. Avukatlar  ilk bakışta yasa dışı bir durumun olmadığını söylüyor.Türkiye’de çok sayıda hacizli yakalatmalı araç var. Kimi trafikte yakalanırken kimisi de aylarca yakalanamıyor. Bu durum yeni bir iş kolunun doğmasına neden oldu. İşin ismi ise  hacizli- yakalatmalı araç bulma sistemi… Bu işi yapan kişiler sosyal medyada ilan veriyor ve vatandaşlardan gördükleri terk edilmiş, lastik havası inmiş, aylardır aynı yerde duran araçların fotoğrafını istiyor. Gelen fotoğraftaki aracın plakasını değerlendiren firma yetkilileri aracın özelliklerini ve plakasını çalıştıkları avukatlık bürolarına gönderiyor. Eğer aracın üzerinde hacizli- yakalatmalı karar var ise durum polise bildiriliyor. Kişiye de bu ihbarı yaptığı için 300- 6 bin TL arası bir para ödeniyor.

AVUKATTAN ONAY ALINIYOR

Araç bulma sisteminde vatandaşa ödenen para genellikle dosyanın maddi alacağına bağlı oluyor. Araç lüks ve alacak çok ise aldıkları komisyon oranı da fazla oluyor. Eğer maddi olarak küçük bir dosya ise minimum 300 TL ödeniyor. Yakalatmayı sağlayan bu kişiler aracı yakalatmak için avukatın ya da alacaklının onayını alıyor. Her şeyin yasal ve polis eşliğinde yapıldığını belirten yetkililer her şeyin faturalı olduğunu söylüyor.

‘2500 AVUKATLIK BÜROSU İLE ÇALIŞIYORUZ’

Bu işi yapan firma yetkilisi Yusuf Yüksel ise sistemi şu şekilde yorumluyor: Vatandaşın sosyal medya aracılığıyla attığı fotoğrafları inceliyoruz ve çalıştığımız 2500 avukatlık bürosu ile bu plakayı paylaşıyoruz. Dosya eğer bir avukatlık bürosunda ise ve üzerinde hacizli- yakalatmalı karar var ise, aracın değerine veya dosyanın maddi durumuna göre vatandaşa para ödeniyor. Daha sonrasında aracın olduğu adrese gidiyoruz ve polise ihbarımızı yapıyoruz. Polis arkadaşlar gelip aracı trafikten men edip yediemin otoparkına çekiyor.

İLK BAKIŞTA HUKUKA AYKIRI DEĞİL

Böyle bir iş yapmanın ilk bakışta yasaya aykırı olmadığını belirten Avukat Cenk Söbe, “Bazı hacizli- yakalatmalı araçlar 6 ay- 1 yıl gibi süre içerisinde yakalanamıyor. Bu kişiler bu araçları yakalıyor. İlk bakışta sistemde bir sıkıntı gözükmüyor. Tabi devletin sistemine girilip bir araştırma yapılmıyorsa.. Eğer yapılıyorsa bu büyük bir suçtur.  “dedi.

haciz-arac

Ticaret Hukuku Avukatı Melike Zeynep Daye ise böyle bir sistem ile ilk kez karşılaştığını ve kendisine çok mantıklı gelmediğini söylüyor. Daye, “Bu sistem bana çok mantıklı gelmedi. Görünürde yasa açısından bir sorun yok görünen kadarını biliyoruz. Eğer bulunan araçları devletin sisteminden sorgulatıyorlarsa bu büyük bir suçtur” dedi.

https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/hacizli-araba-avcilari-2766389/