DİYARBAKIR - Ahmet Kaplan

Diyarbakır'da, GAP Uluslararası Araştırma ve Eğitim Merkezi (UTAEM) bünyesinde hazırlanan ve IPA tarafından finanse edilen projeyle Türkiye'nin ilk uluslararası akrediteye sahip "Lif Kalite Analiz Laboratuvarı" kuruldu.

GAP UTAEM tarafından hazırlanan, program otoritesinin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olan, finansının AB Katılım Öncesi Yardım Programı (IPA) Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı'ndan sağlanan "Pamuk Lifi İmalatında Bölgesel Sınai İşbirliği" projesi ile 6 milyon avroya mal olan "GAP Pamuk Lifi Test ve Analiz Laboratuvarı" inşa edildi.

Çırçır işletmelerinden alınan numunelerin uluslararası lif kalite değerlerine göre sınıflandırılmasının ardından sonuçların web ortamında paylaşılması ile uluslararası geçerliliğe sahip bir kimlik kazandırılması hedeflenen bölge pamuğu, alıcı ve satıcı arasında sağlanacak güvenle de ihtilafların ortadan kaldırılması ve pamuğun hak ettiği değerde satılmasının sağlanması hedefleniyor.

GAP UTAEM Müdürü Mehdi Sümerli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pamuğun, pres ve çırçır işletmelerinde sondaj sistemiyle alınan numunelerinin tasnif odalarında göz kararıyla sınıflandırılarak kalitesinin belirlendiğini ifade ederek, bu şekilde yapılan analizlerin belirli bir standarttan uzak olmasından dolayı beraberinde birçok sıkıntıyı getirdiğini belirtti.

"Bu da alıcı ve satıcı arasında bir güvensizliğe neden oluyor." diyen Sümerli, bu güvensizliği ortadan kaldırmak, daha güvenli bir ortamda uluslararası akredite olmuş bir laboratuvarda kaliteyi tescil ederek o güven ortamını sağlamak amacıyla laboratuvarı kurduklarını kaydetti.

Kaynak: AA