İSTANBUL

Suudi Arabistan Enerji, Endüstri ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Danışmanı İbrahim Muhanna, son 10 yıl içinde enerjide alternatif kaynaklara yönelim olduğunu belirterek, "Bu da (hidrokarbon kaynaklarda) arzın geleceğini olumsuz şekilde etkileyecek. Ancak burada oyun değiştiricilerden biri insanların pratik zekası olacak. Hidrokarbon kaynaklarının sınırlarını yeni icatlarla ve verimliliğin artışıyla değiştirebiliriz." dedi.

Anadolu Ajansının (AA) Global İletişim Ortağı olduğu 23. Dünya Enerji Kongresi'nin ikinci gününde "Hidrokarbon: Geleceğin Oyun Kurucuları" temalı oturumda konuşan Muhanna, 10 yıl önce petrol anlamında son sınıra gelindiğinin söylenebileceğini, ancak enerji alanında gelecekte sınırları belirleyen dört boyut olduğunu belirtti.

Son 10 yıl içinde, enerji kaynaklarının farklı şekilde üretiminin yapılmaya başlandığını, talep artışının azaldığını, güneş enerjisi gibi alternatif kaynaklara yönelim olduğunu aktaran Muhanna, şöyle devam etti:

"Bu da arzın geleceğini olumsuz şekilde etkileyecek. Ancak burada oyun değiştiricilerden biri insanların pratik zekası olacak. Hidrokarbon kaynaklarının sınırlarını yeni icatlarla ve verimliliğin artışıyla değiştirebiliriz. Şu anda birçok çalışma yapılmakta. Enerji farklı şekillerde toplanıyor, depolanıyor ve aktarımı yapılıyor. İnovasyon özellikle enerji alanında da karşımıza çıkmakta. Hidrokarbonun önündeki sınırlar sabit veya kesin değildir. bütün bu faktörlere bakıp küresel ihtiyacın karşılanması konusunu düşünmemiz lazım. Her zaman yeni sınırlar, yeni realiteler ve zorluklar karşımıza çıkabilecektir. Bunlara hazırlıklı olmamız lazım."

"Güney Afrika 5. büyük doğalgaz rezervine sahip"

Dünya Enerji Konseyi Afrika Masası Başkan Yardımcısı ve Güney Afrika Ülke Direktörü Bonang Mohale ise hidrokarbon kaynaklarda sınırın geldiğini söyledi.

Ham petrol kaynağına göre dünyada 200 yıllık doğalgaz rezervi bulunurken, sadece 50 yıllık petrol kaldığını ifade eden Mohale, doğalgazın daha kabul edilebilir bir kaynak olduğunu kaydetti.

Mohale, Afrika'da enerjinin kömürden üretildiğini belirterek, "Biz çok uzun mesafeler kat ederek bu enerji aktarımını yapıyoruz ve çok büyük kapasite kayıpları olmakta. Bunlar doğalgaz santrallerine kıyasla çok daha olumsuz santraller. Doğalgaz çok daha ekonomik, kömürle kıyaslandığında 190 katı daha az bir maliyeti var." dedi.

Afrika'da doğalgazda 4 milyon hektarlık bir alandan bahsettiklerini vurgulayan Mohale, şunları söyledi:

"Afrika'da doğalgazın oynayacağı rol çok büyük. Afrika bir pazar olarak henüz keşfedilmemiş bir kıta. Hidrokarbon sınırları dendiğinde ben her şeyden fazla doğalgazı düşünüyorum. Son 10 yıldır bu konuda en büyük yatırımlar, Mozambik'te ve Namibya'da yapılmıştır. Bunun sahra altı Afrika için özellikle çok önemli bir kaynak olduğunu düşünüyoruz. Güney Afrika'da muhtemelen dünyanın 5. büyük doğalgaz rezervine sahibiz. Bunun hepsini kullansak müthiş bir enerji olur. 300 bin sürdürülebilir iş yaratır ve 80 milyar dolar gelir anlamına gelir."

"İnovasyon her şeyi değiştirebilir"

Cezayir Enerji Bakanı Nureddin Butarfe de hidrokarbon kaynaklarında bugün yeni sınırlar konusunun birçok açıdan ele alınabileceğini vurguladı.

Bu konunun dinamik ve devamlılığı olan bir alan olduğunu belirten Butarfe, burada verileri değiştirecek unsurun inovasyon olduğunu kaydetti.

İnovasyon sayesinde dünyanın karbon rezervlerinin yeniden değerlendirileceğini belirten Butarfe, bu şekilde iklim değişikliğine tatmin edici cevaplar verileceğini ve yine bu şekilde enerji fiyatları konusunda bir şey yapabileceğini söyledi.

Butarfe, teknolojinin yerelleştirilmesinin gelecek 50 yıl içerisinde dünyaya hakim olacağını ifade ederek, "Dolayısıyla bu alternatifler yelpazesine baktığınızda biyoteknolojiler büyük ihtimal hidrokarbonlardaki sınırları öteye çekecek. Biyoyakıtları ve biyodizeli geliştirebileceğiz. Bunlar enerji verilerini değiştirebilirler. Mesela yenilenebilirlerin sadece zaman zaman kullanımı konusunu çözebiliriz. Bütün bu alanların bir ortak noktası var, inovasyon. İnovasyon her şeyi değiştirebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Ebru Şengül

Kaynak: AA