BOLU

Bolu'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında, "anayasayı ihlal" ve "terör örgütüne üye olmak" suçlarından 3'ü tutuklu 10 eski askeri personelin ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

Bolu Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, geniş güvenlik önlemleri altında getirilen tutuklu sanıklar, meslekten ihraç edilen Bolu 2. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Güneşer, Yarbay Veli Ceylan ve Yüzbaşı Nuri Kıyak ile tutuksuz sanıklar Yarbay Murat Gelen, üsteğmenler Mustafa Gürlü, İbrahim Arslan, Burak Civelek, Ümit Birinci, Vahit Sergici ve astsubay Ahmet Üney ile avukatları katıldı.

Dün akşam ara verilen duruşmada, mahkeme heyeti ilk olarak 3 kişinin tanıklığına başvurdu. Tanıklardan ikisi, Güneşer’le yaptıkları ve yapmaya çalıştıkları görüşmelerin yaşanan olaylarla ilgili olduğunu belirtti.

İfadesine başvurulan diğer tanık, Güneşer'in 15 Temmuz gecesi telefonla görüştüğü ve sözde sıkıyönetim emirlerini verdiği dönemin Düzce Jandarma Komutanı Bilal Güvenir oldu.

Günevir, o gece yaşanan hareketliliği öğrendikten sonra birliğe geldiğini anlatarak, "Ben, bağlı olduğum İstanbul Bölge Komutanını arayarak durumu anlattım. Oradan bana bu emre uymayacağımız söylendi. Daha sonra il valisini arayarak emrinde olduğumu, isterse yanına gelebileceğimi söyledim." diye konuştu.

Valiliğe gitmek üzere hazırlık yaptığı esnada Güneşer tarafından arandığını aktaran Güvenir, şunları kaydetti:

"Beni arayarak Bolu-Düzce Sıkıyönetim Komutanı olduğunu söyledi. Düzce Valisi’ni görevden alarak yerine kendim oturmamı, belediye başkanlığına da Düzce CHP İl Başkanı'nı oturtmamı, Emniyet Müdürlüğüne ise jandarmadan bir şube müdürünü oturtmamı söyledi. Emri uygulamayacağımı söyledim. Bunun üzerine beni ikna etmeye çalışarak, 'Bazen bu tarz emirler verilir. Bizim de bu emirlere uymamız gerekiyor.' dedi. Sıkıyönetim emrini uygulamayacağımı yinelediğimde ise beni üstü kapalı şekilde tehdit ederek, 'Yarın helikopterle Düzce'ye geleceğim, orada görüşürüz.' dedi."

Güvenir, Güneşer ile konuşmasını tamamladıktan sonra Bolu İl Jandarma Komutanı Türker Yılmaz'ı aradığını aktararak, "Yılmaz’ı aradım ve Güneşer’in kendisini arayıp aramadığını sordum. Yılmaz, arandığını ve emirler aldığını söyledi. Bunun üzerine ne yapacaklarını sordum. Yılmaz ise 'Vallahi ne yapacağımızı bilmiyorum.' dedi. Ben emri uygulamayacağımı söyleyerek telefonu kapattım." ifadesini kullandı.

Duruşma tanıkların dinlenmesiyle devam ediyor.

Muhabir: Zafer Göder

Kaynak: AA