ADIYAMAN

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce, Samsat ilçesi Doyran köyü sınırlarında kurulan Güneş Enerji Santraliyle (GES) sulama yapılmaya başlandı.

Devletin en büyük güneş enerji projesi olan 38 bin metrekarelik alanda kurulu, 9 milyon lira yatırım bedeliyle devreye alınan sistemle bir süredir sulanmayan araziler suya kavuştu.

Samsat Ovası'ndaki tarlalar için kurulan, 8 bin 800 panelli sistemle elde edilen 2 megavat elektrik enerjisiyle ilk etapta 28 dönüm arazi sulanıyor.

Santralle yıllık 3 milyon 500 bin kilovat/saat enerji üretilmesi hedefleniyor.

"Daha önce kuruyan bahçeler tekrar yeşerecek"

Adıyaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Atatürk Barajından elde edilen suyla pompaj sulama sistemi sayesinde çiftçilerin tarlalarını sulayabildiğini ama bunun maliyetinin çok fazla olduğunu belirtti.

Sulama birliğinin su borcu nedeniyle 2012 yılından bu yana tarım arazilerinin bir süredir sulanamadığını aktaran Alan, güneş enerjisinin faaliyete girmesiyle artık arazilerin sulanabildiğini vurguladı.

Sistem sayesinde çiftçilerin elektrik giderlerinde ciddi bir düşüş yaşandığını kaydeden Alan, şöyle devam etti:

"Orman Su İşleri Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğü tarafından Adıyaman'da ilk defa üretilen 2 megavatlık enerjiyle artık bundan sonra su kanallarımız ve tarlalarımız tekrar suyla buluşacak. Sulu tarıma geçiş yapacağız. Daha önce kuruyan bahçeler tekrar yeşerecek. Üretim de ciddi bir artış olacaktır."

Ürün çeşitliliğinde de artış bekleniyor

Sistemin 2 megavatlık kurulum güce sahip olduğunu dile getiren Alan, bu sayede enerjinin sulama birliğine daha ucuza mal olacağını vurguladı.

Elde edilen enerjiyle pompaj sulama tesisini çalıştırdıklarını aktaran Alan, "Çiftçilerimiz bu konuda çok mutlu. Özellikle nar bahçelerimizde kuruma söz konusuydu. Bu tesisin aylık getirisi 200 bin TL civarındadır. Artık sulama olacağından ürün çeşitliliğinde bir artış bekliyoruz." diye konuştu.

Muhabir: Fatih Sebzeci

Kaynak: AA