ISPARTA - MURAT YOLCU

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Botanik Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Özçelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada 750 bin civarında bitki türü olduğunu, bunlardan 500 bininin kayıt altına alındığını kaydetti.

Bu kapsamda 1994 yılında SDÜ'de kendisinin bir herbaryum (Kurutulmuş bitki örneklerinin belli bir sistemle düzenlenerek saklandığı yer) kurduğunu ve ilk örneklerin Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki bitkilerden oluştuğunu ifade eden Özçelik, 2006 yılında da "Gül Herbaryumu" adıyla Dünya Herbaryum Birliğine katıldıklarını anlattı.

Herbaryum kurulduğu günden bu yana yaklaşık 25 bin bitki örneği topladığını belirten Özçelik, 23 yıllık çalışma hayatında Isparta için de önemli bir yere sahip güle ayrı bir önem verdiğini vurguladı.

"Gülgiller ailesinden 400 çeşit Türkiye'nin öz evladı"

Türkiye'deki güllerin çoklukla toplandığı yerleri, çeşitliliğini, popülasyon dağılışlarını incelediklerini, yürüttükleri çalışmayı da indeksli bir dergide makale olarak yayınladıklarını anlatan Özçelik, "Şu kuramı ortaya attık: Dünyada gülün gen merkezi Asya, Asya'da Akdeniz, Akdeniz'de Türkiye, Türkiye'de Isparta, Antalya ve Konya kuşağı boyunca uzanan Dedegöl Dağı'dır. Dedegöl Dağı'nda 12 gül türü doğal olarak yetişir. Yine Dedegöl Dağı'nda 60'dan fazla genotip var." diye konuştu.

Özçelik, Türkiye'de yabani olarak yetişen 25 gül türünün kayıtlı olduğunu, 20 kadar da kültür türü bulunduğunu bildirdi. Toplamda 45 gül türünün kayıtlı olduğuna değinen Özçelik, "Bir de yabancı ülkelerden gelen gül türleriyle beraber Türkiye'de 70 gül türü, türlere bağlı olarak 500 kadar çeşit var. Bu çeşitlerden 400'ü Türkiye'nin yerli malıdır, 100 kadarı da dışarıdan da gelmektedir. Gülgiller ailesinden 400 çeşit Türkiye'nin öz evladıdır." dedi.

Kaynak: AA