ANKARA-Zuhal Demirci,Mehmet Öztürk

Pakistanlı İslami İlimler Profesörü Enis Ahmet, AA muhabirine son dönemde yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Pakistan'ın temel probleminin demokrasi fırsatından korkması olduğunun altını çizen Ahmet, siyasi partilerin insanların ihtiyaçlarına dayanan parti bildirilerine sahip olması gerektiğini ifade etti. Partilerin, onlara güven duyan insanlar için çalışması halinde daha güçlü hale geleceğini belirten Ahmet, "Bu uzun bir yolculuk fakat ne yazık ki küresel olarak onlar demokrasiyi yenilgiye uğrattılar. Şu an ABD'de ya da dünyanın başka bir yerinde olduğu gibi yöneticilerine güvenmeyen insanlar var. Burada entelektüeller önemli bir role sahip. Onlar demokratik sürece yönelik saygıyı garanti etmek zorundalar. Bence, büyük halk kitleleri görmezden gelinmemeli. büyük halk kitlelerinin koyun oldukları varsayımı yanlıştır. Halk kitleleri eğitilmeli, ancak o zaman Pakistan ya da herhangi bir ülke birliğe, barışa ve sosyal adalete sahip olur." değerlendirmesinde bulundu.

"Allah'a şükür ki problem zamanında fark edildi"

Ahmet, AA muhabirinin 15 Temmuz'da yaşanan başarısız darbe girişimine atıfta bulunarak, "Neden böyle bir darbe girişimi oldu" sorusu üzerine de şunları kaydetti:

"Söz konusu meseleden bazı küresel güçler mutlu ve heveslilerse ben bunu kötü bir şey olarak algılarım. Gazeteciler ve Amerikan medyasının darbe girişimindeki rolü Amerika’nın bu darbenin gerçekleşmesini istediğini gösteriyor. Onlar Gülen hareketinin yönetimi devralmasını bekliyorlardı. Bu yüzden Gülen hareketinin başarısız olduğunu gördüklerinde mutlu olmadılar.

Başarısız darbe girişiminin Türkiye'nin yararına olduğunu kaydeden Ahmet, "Allah’a şükür ki problem zamanında fark edildi ve harekete geçildi. Aksi takdirde, daha önce dediğim gibi daima bunun nasıl meydana geldiğini ve düşmanlarınızın ve dostlarınızın buna nasıl tepki verdiğini yargılarsınız. Dışarıdan birileri mutlu oluyorsa sizler bunun iyi bir şey olmadığını düşünün."

Enis Ahmet kimdir?

Pakistanlı İslami İlimler Profesörü, eğitimci ve sosyal bilimci Enis Ahmet, İslamabad'daki Uluslararası İslam Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesinin de ilk dekanı. Pakistan'ın yetiştirdiği önemli mütefekkirlerden Ebu'l Ala Mevdudi'nin öğrencisi olan Ahmet, Batı etkisi ve sekülerizmin başta gelen muhaliflerinden kabul ediliyor.


Kaynak: AA