ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) başvurusunu iptal ettiği BDP destekli bağımsız milletvekili adayları Leyla Zana, Hatip Dicle, Gültan Kışanak, Ertuğrul Kürkçü ve Salih Yıldız, mahkemelerden krize neden olan memnu haklarının iadesine ilişkin belgeleri alarak YSKye teslim etti. Sebahat Tuncelin hakkındaki 1 yıl 6 aylık mahkûmiyet kararı mahkeme tarafından taş atan çocuklar düzenlemesi uyarınca 6 aya indirilerek ertelendi. Böylece Tuncelin adaylığının önündeki engelin kalktığı öne sürüldü. Belgelerin teslim edilmesiyle gözlerin çevrildiği YSK ise bugün saat 10.00 toplanarak yeniden bir değerlendirme yapacak.

YSK tarafından haklarında mahkûmiyet kararları olmasına karşın memnu hakların iadesine ilişkin belge sunmadıklarıgerekçesiyle adaylıkları iptal edilen BDP kökenli 7 bağımsız aday, söz konusu belgeleri alabilmek için dün mahkûm oldukları mahkemelere başvurdu. Ertuğrul Kürkçü ve Salih Yıldızın söz konusu belgeyi önceki gün YSKye teslim ettiği öğrenildi. Hakkında 1 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası bulunan eski BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesinden memnu haklarının iadesineilişkin belge alarak, YSKye sundu.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi de başvuru üzerine Leyla Zana ve Hatip Diclenin, yasaklanmış haklarının bulunmadığı kararını verdi. Mahkeme bu hükmünü, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadakın 2008 yerel seçimleri için yaptığı başvuru üzerine ilgili mahkemenin aynı yönde verdiği karara dayandırdı. Mahkemenin kararında, 5237 sayılı TCKnin 53. maddesinde, İşlenen suç dolayısıyla belli haklardan yoksun bırakılmanın düzenlendiği, işlenen suç dolayısıyla hangi hakları kullanmaktan yoksun bırakılacağının belirlendiği ifade edildi. Ancak bu hak yoksunluğunun süresiz olmadığı vurgulanan kararlarda, Zana ve Diclenin tahliye tarihlerinden itibaren belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma cezası ve güvenlik tedbirleri sona ereceği kaydedildi.

Tuncel’e ‘taş atan çocuk’ indirimi

Mahkeme, avukatı aracılığıyla İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesine başvuran Sebahat Tuncelin milletvekilliği adaylığına engel teşkil ettiği bildirilen 1 yıl 6 aylık hapis cezasını 6 ay hapse çevirip, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Mahkeme bu kararı verirken 22 Temmuz 2010da kabul edilen ve kamuoyunda taş atan çocuklar yasasıolarak nitelendirilen değişikliği dikkate aldı ve Tuncelin cezasını yeniden uyarladı. Söz konusu yasada, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde direnmesuçunun cezasında alt sınır 6 aya indirilmişti.

Tuncelin avukatı Baran Doğan, 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Yasasının 11. maddesine göre mahkûm olunan ceza miktarı 1 yıl ve üstü olduğu takdirde seçilme yetersizliğinin tartışılabileceğini belirterek bu kararın ardından, müvekkilinin seçilme yeterliliğinin tartışılamayacağını kaydetti. Bunun iki nedeni olduğunu belirten Doğan, Hem ceza miktarı yönünden, ceza miktarı 6 aydır, bu yönüyle yeterliliği tartışma konusu yapılamaz hem de hükmün açıklanmasının geri bırakılmış olması nedeniyle seçilme yeterliliği tartışma konusu yapılamaz. Mahkeme çok cesur bir karar verdi. Artık YSKnin hiçbir itiraz gerekçesi kalmamıştır dedi. Tuncelin mahkeme kararı, dün YSKye iletildi.

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, sosyal paylaşım sitesi Twitterda başvuruların yapıldığını anımsatarak YSKnin bahanesi kalmadıdedi.

Cumhuriyet