‘Sinevizyondan öğrenci bul’

Yaptıkları incelemelerde öğrenci ve öğretmenler hakkında direnişe katıldıkları için soruşturma açabilecek bir sonuca ulaşamayan Ankara il milli eğitim müfettişleri yeni bir yöntem daha deniyor. Protestoların odağında yer alan ilçelerdeki liselerin müdürlerine polisin çektiği görüntü ve fotoğraflardan oluşan sinevizyon izlettirilerek direnişçiler arasında kendi öğrencileri olup olmadığını tespit etmelerini istiyor.

‘İspiyonlamazsan sürülürsün’

Eğitim Sen, soruşturma yöntemini kabul etmeyen müdürlerin başka bir okula sürülmekle tehdit edildiğini, bakanlığın Gezi soruşturmasında “mutlaka” bir sonuca ulaşmak için operasyonu derinleştirdiğini ve her türlü yöntemi zorladığını belirtti. Müfettişler daha önce de öğrencilerin Twitter hesaplarını istemiş, öğretmenlerin de Facebook ve Twitter hesaplarını incelemeye almıştı. SİNAN TARTANOĞLU

Müfettişler okul müdürlerini protestocu öğrencileri teşhise zorluyor

Gezici hafiyeler

SİNAN TARTANOĞLU

ANKARA - Gezi Direnişi’ne katıldığı iddiası ile öğrenci ve öğretmenler hakkında başlatılan incelemede bir sonuca ulaşılamaması nedeniyle il milli eğitim müffetişleri yeni bir yöntem denemeye girişti. Direnişin Ankara’daki odak noktalarından olan semtlerde seçilen okul müdürleri, müfettişler tarafından çağrıldı; Kızılay’da çekilmiş polis görüntüleri ve fotoğrafları müdürlere gösterildi, müdürlerden görüntülerdeki yüzlerin hangilerinin kendi öğrencileri olduğunu belirlemeleri istendi.
Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul’daki Gezi Parkı protestolarına Ankara’dan verilen destek eylemlerine katıldığı belirlenen öğrenciler ve öğretmenler hakkında inceleme başlatmıştı. İncelemede, öğrencilerin hangi öğretmenlerle iletişim halinde olduğunu belirlemek amacıyla müfettişler, öğrencilerden kişisel Twitter hesaplarının şifrelerini istemişti. Öğretmenlerin Facebook ve Twitter hesapları da
“veli şikâyeti” kapsamında incelemeye alınmıştı.
Ancak edinilen bilgiye göre, bu
“geniş kapsamlı operasyondan” bir sonuç çıkmadı. İncelemede, öğretmen ve öğrenciler hakkında soruşturmaya dönüştürülecek kadar bilgi ve belgeye ulaşılamadı. Sonuçsuzluk, yetkililerin tepkisine yol açınca, il müfettişleri “operasyonu derinleştirdi.”

İspiyonlamayana sürgün

Eğitim Sen’in verdiği bilgiye göre, il milli eğitim müfettişleri, Ankara’daki protestoların odağında olan ilçelerdeki bazı liselerin müdürlerini çağırdı. Müdürlere “Sinevizyon gösterisi” yapan müfettişler, gösteride Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Radyo TV ve Foto Film Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından Kızılay’da çekilmiş görüntü ve fotoğrafları kullandı. Müdürlerden, fotoğraf ve görüntülerdeki şahısların yöneticisi olduğu okulda eğitim gören bir öğrenci olup olmadığını tespit etmeleri istendi.
Eğitim Sen, böyle bir soruşturma yöntemini kabul etmeyen müdürlerin ise başka bir okula sürülmekle tehdit edildiğini, bakanlığın Gezi soruşturmasında mutlaka bir sonuca ulaşmak için her türlü yöntemi zorladığını aktardı.

cumhuriyet