Radikal.com.tr – Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın bir televizyon programında yaptığı ‘askerlik süresinin kısalabileceği’ açıklamasının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’nden de uzun dönem askerliğin 12 aya inmesi konusunda yeşil ışık geldi.


Hükümet ve Genelkurmay’ın bu konuda görüş birliğine vardığı öğrenilirken, bugün yapılan TSKaçıklamasında, “Uzun dönem askerliğin 12 ay olarak kısaltılmasında görüş birliğine varılmıştır. Kısa dönem 6 ay olarak kalacaktır” denildi.
Öte yandan Genelkurmay kaynakları Radikal’e, “Bu konuda yetki Bakanlar Kurulu’nda. Hükümet böyle bir karara varırsa uygulamaya geçeriz” derken gözler de pazartesi günü toplanacak Bakanlar Kurulu’na çevrildi. 

Uzun dönem askerliğin 12 ay olarak kısaltılması, 6 ay olan ‘kısa dönem askerlik’ uygulaması ile 12 ay olan yedek subaylık uygulamasının ise aynen devam etmesini öngören tasarının pazartesi günkü Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınması bekleniyor. Düzenlemenin uygulamaya geçebilmesi için ise TBMM ’nin onayı beklenecek.

Yapılacak düzenleme halen silah altında olan er ve erbaşları da kapsaması ve yılbaşına kadar uygulamaya geçmesi bekleniyor. Bu durumda yaklaşık 280 bin askere kademeli olarak erken terhis yolu açılacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta katıldığı bir televizyon programında askerlik süresinin kısaltılması konusunun en kısa sürede Meclis’e getirileceğini açıklamış; AB Bakanı Egemen Bağış ise “Huzurlu ortam olduğu sürece, uzun vadede zorunlu askerliğin tamamen kalkması da düşünülebilir” demişti.