TBMM

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Gelir Vergisi ile Kurumlar Vergisi kanunlarını birleştiren, 2013'te Meclis'e gönderilen, hükümetin yenilediği Gelir Vergisi Kanunu Tasarısını ast komisyona irsal etti.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında birleşen komisyonda, tasarıyla ait bilim verdi.

Tasarıyla ek, muvakkat ve yinelenmiş maddeleriyle beraberce 233 maddeden oluşan Gelir Vergisi Kanunu ile 49 maddeden oluşan Kurumlar Vergisi Kanunu birleştirilerek, 92 maddeden oluşan dünkü müşterek Gelir Vergisi Kanunu oluşturulmasının öngörüldüğünü tabir fail Ağbal, tasarının Haziran 2013'te Meclis'e sunulmasından önceki ait kâffesi taraflardan fikir ve teklif alındığını söyledi.

'Vergi oranlarında artma öngörmüyoruz'

Bakan Ağbal, tasarının getirmiş olduğu yenilikler kendince bilim verdi.

Tasarıda, hükümetleri devrinde hâlâ önceki yatırım, istihsal ve istihdamın artırılmasına müspet katkılar bildirmek neredeyse düşürdükleri mevhibe oranları ve prospektüs yapısının korunduğuna ayraç fail Ağbal, tasarıda mevhibe oranlarında müşterek artma öngörmediklerini bildirdi.


Çiftçilerin indinde çalışanlara mevhibe indirimi

Ağbal, tasarıyla, tarımda verimliliğin artırılması ve kadran ekonomisine ulaşılabilmesi neredeyse ekincilik sektöründe kurumsallaşmayı, kadran açısından büyümeyi isteklendirme edici uygulamaları getirdiklerini kaydetti. Ağbal, bu kapsamda, özellikle tarımsal faaliyette mevcut ve pres büyüklüğünü minimum yüzdelik 50 oranında aşan şirketlerin, dikici sayılacağını, dikici ve dikici sayılanların indinde etkin işçilerin minimal tutara cevap mevrut ücretleri düşüncesince mevhibe indirimi getirildiğini bildirdi.

Kreş ve anaokulu hizmetleri

Ağbal, üçüncü bebek düşüncesince ücretlerde hususi tenzilat oranının yüzdelik 5'ten yüzdelik 10'a çıkartılmasının öngörüldüğünü vurguladı.

Kadınların düzentileme dünyasına katılımını, aile, maşer refahını yükseltmek düşüncesince yetiştirme yurdu ve anaokulu hizmetlerinin desteklendiğini aktaran Ağbal, şöyleki bitmeme etti:

'Türk fasile yapısının içtimai değerleriyle ahenkli olarak, icar gelirleri düşüncesince eşin ana ve babasının kullanımına bedelsiz adına tahsis edilen konutlarda denk icar bedeli esası uygulamasından vazgeçilmektedir. Öğrencilere, bakıma eksikli olanlara ve yaşlılara dayanak noktası sağlanacaktır. Bu amaçla, mektepli yurtları, bakımevleri ve huzurevlerine ödenen göz ve döşek ücretlerinin taşınmazlar kapital iradından indirilmesine imkân sağlanmaktadır. Isı yalıtımı ve erke tasarrufuna müteveccih harcamaların elde edilmiş icar hasılatından direkt masraf adına indirilebilmesine İmkan sağlanmaktadır. Böylece, erke tüketiminde tasarrufun artırılması ve dışa bağımlılığın azaltılması amaçlanmaktadır. İkamet neredeyse makbul biricik konutun hemen çıkarılmasından doğan hasılatlar vergiden ayrıklık edilmektedir. Sosyal mutluluk olmanın müşterek gereği olarak, önemsiz çapta iş yapan, ateşçi fakat geçimini sağlamaya tam bulunan eşhas dirimlik vergisinden affedilmiş tutulmaktadır. Ülkemizde sporun gelişimine yardım sağlayabilmek amacıyla, acemi sportmen istihdam edilen işyerlerine belli başlı şerait dahilinde sağlanan mevhibe istisnasının kapsamı genişletilmektedir. '

Bakan Ağbal'ın sunumunun arkası sıra düşünce 17 insandan oluşan ast komisyona irsal edildi.

Muhabir: Meltem Öztürk

Kaynak: AA