GAZZE

Gazzeliler, Filistin hükümetinin yurt dışında tedavi görmesi gereken hastaların sevk işlemlerini durdurmasını protesto etti.

"Ablukayı Kırma ve Yeniden İmar Ulusal Girişim Heyeti"nin çağrısıyla düzenlenen gösteride, "Gazzeli hastalara yardım edin" ve "Kanımız emanettir, onu bırakmayın" yazılı pankartlar açıldı.

Göstericiler adına basın açıklaması yapan İyad el-Megari, yıl başından bu yana yurt dışına sevk işlemlerinin durdurulması sonucu Gazzeli 14 hastanın hayatını kaybettiğini belirtti.

Gazzelilerin İsrail ablukası nedeniyle zaten 11 yıldır çile çektiğini dile getiren Megari, "Yurt dışına sevk işlemleri ile bölgeye ilaç ithalatının Filistin hükümeti tarafından durdurulması, Gazzeli hastaların sağlık koşullarının daha da kötüleşmesine yol açıyor." dedi.

Filistin hükümetine acilen geri adım atma çağrısı yapan Megari, Mısır makamlarından da hastaların yurt dışında tedavi görmeleri için Refah Sınır Kapısı'nda birtakım kolaylıkların sağlanması talebinde bulundu.

Megari ayrıca, uluslararası insan hakları kuruluşlarını Gazze'ye yönelik ablukanın kaldırılması için İsrail'e baskı yapmaya davet etti.

Gazze Şeridi'ndeki binlerce hasta, Kudüs, İsrail ve Batı Şeria'daki hastanelerde tedavi görebilmek için İsrail'in kontrolündeki Beyt Hanun Sınır Kapısı'na yönelmek zorunda kalıyor.

Hastaların sınır kapısına gitmeden önce Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'na bağlı yurt dışındaki tedavi işlemleriyle ilgilenen birimden sevk kağıdı alması gerekiyor. Söz konusu evrak Ramallah'taki Filistin Sağlık Bakanlığı'na iletiliyor.

Gazze'deki Sağlık Bakan Yardımcısı Yusuf Ebu Riş, Filistin yönetiminin mayıs ayında bin 622 Gazzeli hastanın sevk işlemini reddettiğini bildirmişti.

Kaynak: AA