ANKARA

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ile Filistin Sağlık Bakanı Jawad Awad, Gazze şeridindeki 180 yataklı Dostluk Hastanesi'nin, 3 yıl süreyle iki ülke sağlık bakanlıklarınca ortak işletilmesine yönelik protokol imzaladı.

Demircan, Filistin Sağlık Bakanı Awad ve beraberindeki heyetle, Türkiye'nin desteğiyle, Gazze şeridinde inşa edilen Türkiye Dostluk Hastanesi'nin açılması ve işletilmesine yönelik protokol imza töreni için makamında bir araya geldi.

Üç dinin kutsal saydığı Kudüs'ün, İsrail devlet terörü altında esaret yaşadığını vurgulayan Demircan, "Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa, mahzun ve meyus bir halde Selahaddin-i Eyyubileri beklemektedir. Filistinli kardeşlerimizin verdiği onurlu mücadele, hem Kudüs ve Mescid-i Aksa hem de insanlığın haysiyetini kurtarmak içindir." dedi.

Bakan Demircan, Filistinlilerin çok zor şartlar altında ölüm kalım savaşı verdiğini ancak hiçbir şekilde bu duruşlarından ve mücadelelerinden vazgeçmediklerini belirterek, tarihin, mazlumların mücadelesini övgüyle yazacağını söyledi.

Türkiye'nin, haklıdan ve mazlumdan yana olan duruşunu sürdürmeye devam edeceğini dile getiren Demircan, Filistin'in hürriyet mücadelesinin, devlet terörüne karşı evrensel barışın sembolü olduğunu vurguladı.

"Türkiye 3 yıl süreyle hastane işletmesini devredecek"

Demircan, Filistinli mevkidaşı Awad ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Gazze'de inşa edilen "Gazze Filistin-Türkiye Dostluk Hastanesi'nin Açılması, Ortak İşletilmesi ve Devri ile Filistin Vatandaşlarının Tıpta Uzmanlık Eğitimini Türkiye'de Almasına Dair Protokol"ü imzalayacaklarını söyledi.

Filistin halkına götürülmek istenen sağlık hizmetinin, İsrail tarafından bilinçli şekilde engellendiğini ve yaralı masum insanların, göz göre göre ölüme terk edildiğini ifade eden Demircan, İsrail kuşatması sebebiyle, sağlık personeli, insani yardım, ilaç ve tıbbi malzeme dolaşımının engellendiği bir ortamda, böyle bir hastanenin açılmasının, önemli bir ihtiyacı karşılayacağını dile getirdi.

Söz konusu protokolle, Gazze bölgesinde açılacak 180 yatak kapasiteli hastaneyi, 3 yıl süre ile Türkiye ve Filistin Sağlık Bakanlıkları olarak müştereken işleteceklerini belirten Demircan, 3 yıllık sürenin sonunda ayrı bir protokolle, hastanenin işletmesini Filistin tarafına devredeceklerini kaydetti.

Bakanlığın devirden sonra 3 yıl süreyle, izleme ve koordinasyon sorumluluğunun devam edeceğini bildiren Demircan, "İmzalayacağımız bu protokolün, dost, kardeş ve gönüldaş Filistin halkına hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

Awad: "Filistin halkı mücadelesine devam edecek"

Filistin Sağlık Bakanı Jawad Awad ise konuşmasında, Filistin halkının zor bir dönemden geçtiğini belirterek, "Halkımız mücadelesine devam edecektir. Hedefimiz olan özgürlüğün ve bağımsızlığın gerçekleşeceği güne kadar, ne kararlar verilmişse verilsin, başkenti Kudüs olan Filistin Devleti'nin kurulmasına kadar mücadele edeceğiz. Hiçbir karar bizi ilgilendirmiyor. Türkiye Cumhuriyeti, maddi, manevi, siyasi ve ekonomik olarak her zaman yanımızdadır. Türkiye sayesinde nefes alabiliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından iki mevkidaş, hastaneye ilişkin protokolü imzaladı.

Bakan Demircan, bir gazetecinin, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması sırasında, İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırılarında yaralananların Türkiye'ye getirilip getirilmeyeceğine ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:

"Şu ana kadar bir yaralı vermediler. Biz her zaman açığız, sadece Dünya Sağlık Örgütü aracılığıyla maddi bir yardımda bulunabildik. Onun dışında bize yaralıları vermediler. Bu konuda Mısır da bize yardımcı olmadı. Kapı ne zaman açılırsa biz yardıma her zaman hazırız."

Muhabir: Duygu Yener

Kaynak: AA