GAZİANTEP - FERİDE PELİN İNAL

Gaziantep Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün hazırladığı, Kadın Çiftçilerle Alternatif Ürün Stevia Yetiştiriciliği ve Sanayiye Kazandırılması Projesi kapsamında eğitim alan kadın çiftçiler, kendilerine gösterilen tarım arazisinde şeker otu olarak da bilinen bitkiyi yetiştirmeye başladı.

Şekerden 30 kat daha tatlı olmasına rağmen hiç kalorisi bulunmadığı için dünyada yapay tatlandırıcılar yerine tercih edilen şeker otu, Gaziantepli kadınların elinde hayat buldu.

İl Müdürlüğünce düzenlenen proje kapsamında eğitim alan 50 kadından başarılı olan 10'u, Karkamış ilçesine bağlı Elifoğlu ile Şahinbey ilçesine bağlı Muhacirosman mahallelerindeki 10 dekarlık tarım arazilerinde bu bitkiyi yetiştirmeye başladı.

Anavatanı Paraguay olup genellikle Güney Amerika'da yetiştirilen şeker otunun meyve sularından, gazlı içeceklere, çikolata, bisküvi, pasta ve keklere kadar birçok gıda ürününde kullanılmasını fırsat bilen uzmanlar, Gaziantep'te de şeker otu yetiştirmeyi amaçlıyor.

"Kadın Çiftçilerle Alternatif Ürün Stevia Yetiştiriciliği ve Sanayiye Kazandırılması" projesi koordinatörü ziraat mühendisi Aysel Eskici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gaziantep Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak 2013 yılından beri stevia bitkisinin adaptasyon çalışmalarını yürüttüklerini söyledi.

"Türkiye'nin milli ekonomisine kazandırmak istiyoruz"

"Stevia üretelim tatlı konuşalım, Gaziantep'te buluşalım" sloganıyla yola çıktıklarını söyleyen Eskici, steviayı Gaziantep tarımına, sanayisine ve Türkiye'nin milli ekonomisine kazandırmayı hedeflediklerini dile getirdi.


Kaynak: AA