İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve Onkoloji Enstitüsü Çocuk Hematoloji Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rejin Kebudi, 'Fotoğraf çektiğinizde evladınızın delik bebeklerinin bir tanesi al gayr alkan çıkıyorsa birlikte çeşit delik dokunmabana görülme ihtimali yüksektir. Bu çeşit kanserler er saptanınca bekâr sahn değil, rüyet yetisi de kurtulabilir' dedi.

Kebudi, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, çocukluk devri kanserlerinin hepsi yaşlardaki kanserlerin yüzdelik 2'sini oluşturduğunu söyledi.

Prof. Dr. Rejin Kebudi, birtakım endeks ve bulguların genellikle dokunmabana haricinde da görüldüğünü ve bu yüzden ailelerin ürkü yapmadan keyif kuruluşuna başvurma ederek yoklama ve tetkiklerini yaptırmasını önererek, çocukluk çağlarında en yoğun tanıdık delik içi dokunmabana çeşidi 'Retinoblastom' hakkında da tetik olunmasını uyarısında bulundu.

Erken tanının tedavide muvaffakiyet oranını arttırdığını vurgulayan Kebudi, şu halde konuştu:

'Fotoğraf çektiğinizde evladınızın delik bebeklerinin bir tanesi al gayr alkan çıkıyorsa birlikte çeşit delik dokunmabana görülme ihtimali yüksektir. Bu çeşit kanserler er saptanınca bekâr sahn değil, rüyet yetisi de kurtulabilir. Bu çeşit hallerde evladı delik doktoru da görmelidir. Genellikle çekilen fotoğraflarda delik bebeği al görünür. Bu delik arkasındaki damarların al olmasından dolayıdır. Eğer fotoğrafta çocuğun delik bebeği al adına alkan görünüyorsa kanserden ötürü delik peşinde kireçleşme oluşuyor bu da fotoğrafa o halde yansıyor demektir.'

Kaynak: AA