TBMM’nin resmi sitesinde yer alan bu bilgiyi doğrulamak için AHİM eski yargıcı İstanbul Barosu avukatlarından Av. Şefik Karakış ile görüştük. Karaşık bu bilgiyi doğruladı ve AHİM’e BORÇTAN HAPİS YASAĞI için bireysel başvuru yapılamayacağını söyledi. Karakış’a Karşılıksız Çek konusunu anlattık,çözüm yolu olup olmayacağını sorduk,KARAKIŞ çözüm yolu bulunabileceğini Türkiyenin taraf olduğu sözleşmenin diğer hükümlerinden Karşılıksız Çek konusu ile ilgili AİHM’e gidilebileceğini bunun için somut bir dosya üzerinde çalışmak gerektiğini belirttiler.

İNSAN HAKLARI VE ANA HÜRRİYETLERİN

KORUNMASINA DAİR AVRUPA SÖZLEŞMESİ’NE EK BİRİNCİ

PROTOKOL’DE TANINMIŞ BULUNAN HAKLARDAN VE

ÖZGÜRLÜKLERDEN BAŞKA HAKLAR VE

ÖZGÜRLÜKLERDEN BAŞKA HAKLAR VE ÖZGÜRLÜKLER

TANIYAN 4 NUMARALI PROTOKOL

4 Numaralı Protokol, 16 Eylül 1963 tarihinde Strasbourg’da imzaya açılmış ve 7. madde uygun olarak 2 Mayıs 1968 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Türkiye 4 Numaralı Protokol’ü 19 Ekim 1992’de imzalamış ve 23 Şubat 1994 tarihinde onaylamıştır. 3975 Sayılı Onay Kanunu 26 Şubat1994 gün ve 21861 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Ancak onay belgesi henüz tevdi edilmediği için, Türkiye halen Protokol’e taraf değildir.

Bu Protokolü imzalayan Avrupa Konseyi üyesi hükümetler,Roma’da 4 Kasım 1950 tarihinde imza edilmiş bulunan İnsan Hakları

ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Sözleşme’nin (aşağıda “Sözleşme” diye anılmıştır) birinci bölümünde ve 20 Mart 1952 tarihinde Paris’te imzalanmış olan Sözleşme’ye Ek Birinci Protokol.ün 1, 2 ve 3. maddelerinde tanınmış bulunanlardan başka bazı hak ve özgürlüklerin ortak güvenceye bağlanmasını sağlamak amacıyla gerekli tedbirleri almayı kararlaştırarak, Aşağıdaki hususlarda anlaşmışlardır :

Madde 1 – Borçtan dolayı özgürlüğünden yoksun bırakılma yasağı

Hiç kimse, yalnızca akdî ilişkiden doğan bir yükümlülüğü yerine getirememiş olmasından dolayı özgürlüğünden yoksun bırakılamaz.

DAHA GENİŞ BİLGİYE AŞAĞIDAKİ LİNKTEN ULAŞABİLİRSİNİZ.

http://www.tbmm.gov.tr/komisyon/insanhaklari/pdf01/351-353.pdf 

Av.Rahmi OFLUOĞLU’nun Notu; Uzun süreden beri karşılıksız çek ve AHİM konusunda çalışmalar yapmaktaydım.Ancak yukarıdaki olumsuz sonuca ulaşmayı hiç düşünmemiştim. Bundan sonraki süreçte AHİM’de uzmanlaşmış üstadlarla diğer çözümler üzerinde çalışmaya devam edeceğim.