Uluslararası güven derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 2016 senesinde gelişen piyasalarda ülke, iştirak ve kasacı notlarının riskler karşısında edisyon altında olmaya bitmeme edeceğini açıkladı.

Kredi derecelendirme kuruluşundan meydana getirilen açıklamada, “Gelişmekte bulunan piyasalar 2016 senesinde nice ayrımlı sektörde türlü sayıda riskle erinç karşıya. Gelişen piyasalarda ülke, iştirak ve kasacı reytingleri edisyon altında olmaya bitmeme edecek” ifadelerine toprak verildi.

Açıklamada gelişen piyasaya eş yurt notlarının, ABD'deki repo artırımı, çelimli dolar, cılız mal fiyatları, yavaşlayan toptan tecim ve küsurat siyasi riskler kabilinden zorlandığı vurgulandı. Brezilya ve Güney Afrika'nın yurt notlarının ara ayında, Rusya'nın ise hanuman ayında inmiş olduğu hatırlatılırken, “Makro ekonomideki kaba rüzgarlar büyümekte bulunan ülkelerdeki şirketleri ve bankaları da etkiliyor. Döviz mobilyasız oynaklığı başta döviz cinsiden baştan finansman gereksinim duyan verecekli firmalar düşüncesince gözdağı oluşturuyor” ifadesine toprak verildi.

'Özel bu sahanın borçluluğu amme borcu seviyesini aştı'

Gelişmekte bulunan ülkelerdeki bankaların servet kalitelerinde kilo verme olduğu, yurt notlarındaki hassaslık karşısında kırılganlık gösterdikleri belirtildi.

Açıklamada, “Geçtiğimiz on sene içinde hususi bu sahanın borçluluğu çabucak artarak amme borcu seviyesini aştı. Bu da bu ekonomileri, mali sistemleri ve yurt kredibilitelerini alçak cepheli risklere verilen bırakıyor. Fitch'in çözümleme etmiş olduğu 7 iri gelişen ortalık ülkesinde (Brezilya, Hindistan, Endonezya, Meksika, Rusya, Güney Afrika ve Türkiye) hususi kesim borçlanması 2014 yılının sonu itibarıyla kararlayarak GSYH'nın yüzdelik 77'sine denli yükseldi. Bu 2005 senesinde yüzdelik 46 seviyesindeydi” ifadelerine toprak verildi.

Kaynak: AA