İSTANBUL

Marmara Üniversitesi (MÜ) Sosyal Araştırmalar Öğrenci Topluluğu (MÜSAT) tarafından Siyasal Bilgiler Fakültesi Konferans Salonu'nda, Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Yerel Yönetimler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erbay Arıkboğa moderatörlüğünde "Küresel ve Bölgesel Aktörlerin Suriye Stratejisi" başlıklı panel düzenlendi.

Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya, paneldeki konuşmasında, küresel ve bölgesel aktörlerin Suriye stratejisine bakıldığında bölgede fotoğrafın kısmen değiştiğini dile getirerek, "ABD ordusunun Münbiç'in merkezine bazı birliklerini kaydırdığını öğrendik. Dolayısıyla ABD bölgede PYD'ye desteğini güçlü bir şekilde devam ettiriyor." diye konuştu.

Suriye'de tarafların askeri bakımdan kapasitelerine değinen Özkaya, şu bilgileri paylaştı:

"Değişkenliklerle birlikte bu rakamların etrafında seyrettiğini düşünüyoruz. Esed rejimi müttefiklerinin, sahada rejim yanlısı terörist grupların da 15 bin civarında olduğunu düşünürsek, toplam 50-60 bin kişilik bir kara ordusu var. PYD/PKK'nın ise Suriye içerisinde 20 bin civarında yetişmiş elemanı var. DEAŞ'ın Suriye içerisinde 30 bin silahlı gücü kaldı. Özgür Suriye Ordusu denilen muhaliflerin ise parçalı yapının toplamı 100 bin kişi civarında."

Özkaya, Özgür Suriye Ordusu'nun Türkiye, Katar ve kısmen ABD tarafından desteklendiğini, PYD/PKK'ya ise ABD, Rusya, İran, Almanya, Hollanda, Kanada ve Ürdün'ün dolaylı, doğrudan, büyük veya küçük ölçekte desteğinin olduğunun görüldüğünü anlattı.

Fırat Kalkanı Harekatı'nın bölgeye hayat verdiğini belirten Özkaya, şöyle devam etti:

"Toplamda 965 bombayla 883 yer hedef alınmıştı, 42 mayın imha edildi. 306 PYD/PKK ki direkt hedef olmamakla birlikte zaman zaman onlara da bombardıman yapıldı, onlardan da etkisiz hale getirilenler oldu. Bin 294 DEAŞ'lı etkisiz hale getirildi. En son Cerablus'un nüfusu 3 binden yaklaşık 35 bine ulaştı bu harekat sırasında. Cerablus'un sağlıktan eğitime, altyapıdan içme suyuna, elektriğe kadar birçok yaşamsal ihtiyacı Türkiye'den karşılanıyor. Türkiye, kendisine bölgede güvenlikli bir bölge oluşturma çağrısına kulak asmayan küresel güçlere, fiilen kendisi güvenli bölge oluşturarak cevap vermiş oldu. Bunun da mültecilerin geri dönmesi açısından umut verici olduğunu görüyoruz. Eğer DEAŞ Rakka'dan da koparılırsa DEAŞ'ın Suriye'deki tutunacağı bir yer kalmayacak çünkü ekonomik kaynakları ve beşeri altyapı burada. Bundan sonra geriye kalan sadece Suriye'nin çölleri. Dolayısıyla Irak'a çekilme ihtimali veyahut da orada güdükleşme ihtimalinin de olacağı düşünülebilir."

Mustafa Özkaya, Suriye'de ateşkese muhaliflerin sadık kaldığını belirterek, "Ateşkes sonrasında muhalifler her ne kadar ateşkese sadık kalsa da özellikle İran yanlısı gruplar provokatör rol oynadılar bu süreçte. Suriye rejimini yanına çekerek, Rusya'nın kendisine dayatmalarını zaman zaman dikkate alarak aslında sürekli kazanım elde etti. Muhaliflerin ateşkese riayet etmesi muhaliflerin zararına olsa da, insan ölümlerinde azalmanın gerçekleştiğini görüyoruz." dedi.

"Fırat Kalkanı Harekatı bir dönüm noktası"

Fırat Kalkanı Harekatı'nın bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Özkaya, "Büyük bir başarı elde edildi, DEAŞ bizim sınırımızdan uzaklaştırıldı. Harekat öncesinde Türkiye'de neredeyse her hafta bir bombalı saldırı, bir intihar eylemi, bir kaos girdabına sokma çabalarıyla karşılaşıyorduk. Bunun azalması veya yok olması büyük ölçüde Türkiye'nin sınır ötesine geçmesiyle mümkün oldu. Eğer sınır ötesinde geçilip DEAŞ'la direkt savaşılmasaydı ve PYD/PKK ile sınır ötesinde alanı daraltılmasaydı, kaos girdabı devam edecek ve Türkiye'ye giriş çıkışlar kontrolsüz hale gelecekti. Ayrıca son dönemdeki başarılı istihbarat destekli operasyonlarla PKK'nın ülke içinde terör faaliyetleri neredeyse tamamen durduruldu. Bu trend böyle devam ederse Türkiye'in iç istikrarına önemli katkıda bulunacağını düşünebiliriz." diye konuştu.

AA Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya, Rakka'nın DEAŞ'tan temizlenmesi halinde DEAŞ'ın Suriye'de varlığını büyük ölçüde kaybedeceğini dile getirerek, Fırat Kalkanı Harekatı ile DEAŞ'ın para kaynaklarının da azaldığını, 2014'te 1,9 milyar dolar olan yıllık gelirin 2016 sonunda 870 milyon dolara düştüğünü kaydetti.

Muhabir: Andaç Hongur

Kaynak: AA