Geçen sezon 20 TL'ye kadar yükselen fındık fiyatının bu sezon 14 TL civarından 10 TL'ye kadar gerilemesi üreticiyi panikletti. Ak Parti Ordu Milletvekili Oktay Çanak, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ve Fındık Tanıtım Grubu (FTG) heyetinin fındık fiyatının serbest piyasada düşmesiyle ilgili olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile geçen ay bir görüşme yaptığını, bu görüşmenin ardından üreticilerde fındığa müdahale beklentisi oluştuğuna dikkat çekti. Bu sezon 14 TL'ye kadar yükselen fiyatın 10 TL'ye kadar gerilediğini, geçen sezon rekoltenin azlığı nedeniyle fındığın 20 TL'ye kadar çıktığını belirten Milletvekili Çanak, 'Geçen yıl fındık rekoltesinin az olması nedeniyle fındıkta çok ciddi bir fiyat artışı oldu. Fındığın yetiştiği tüm illerde üreticiler ciddi anlamda bundan yararlanmış oldular. Fındık gerçekten Ak Parti döneminde değer buldu. Sadece fındığın değer bulması değil yine Tarım Bakanlığı'nın çalışmaları neticesinde alan bazlı destekle de fındık üreticisi desteklenmiş oldu. Son dönemlerde fındık fiyatlarının geçen yıl nazara alındığında bir düşüşünden bahsediliyor. Kamuoyuda bu düşüşü geçen yıla oranla baktığında fındıkla ilgili kurumların buna ait tereddütleri var' dedi.

FINDIK TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ İHRAÇ ÜRÜNLERİNDEN BİRİT

ZOB ve FTG heyetinin Bakan Faruk Çelik ile yaptığı görüşmenin ayrıntılarına da değinen Oktay Çanak şöyle devam etti: 'Ben bu görüşmeden sonra bakanımızla görüştüm. Şu anda Ak Parti hükümeti alan bazlı destekle üreticileri destekleyen fındığıda serbest piyasaya bırakmış, serbest piyasada fiyatlandırılmasını arzu eden bir politika içerisinde. Zaten bunun da karşılığını geçen yıl 20 TL'ye varan rakamlarlada biz teyit etmiş olduk. Bugün fındık 10 TL civarlarında. Tabi şu anda bir müdahale olacak mı? TMO ya da FİSKOBİRLİK gibi herhangi bir devlet eliyle başka bir yapı buraya girecek mi gibi bir beklenti var. Şunu görmek lazım; fındık fiyatı şu anda çok ciddi bir düşüş içerisinde değil. Ama fındık hem Türkiye hem de dünya açısından önemli. 

Türkiye'nin en önemli ihraç ürünlerinden biri. Biz gerçekten bir risk yaşarsak sayın bakanımızın da ifade ettiği gibi fındığa her zaman müdahale edebiliriz. Neticede nerede bir risk varsa vatandaşımızın, milletimizin, üreticimizin mağdur olduğu bir durum varsa Ak Parti her zaman orada olmuştur. Şu anda böyle bir risk gözükmüyor. Hem dünya fındığı açısından hem de Türkiye fındığı açısından bakıldığında böyle bir riskle karşı karşıya kaldığımızda neden olmasın diyoruz. Şu anki fındık politikası içerisinde alan bazlı destek ödemesine devam edeceğiz. Fındığı Türkiye ve dünya içerisinde korumayı amaç edineceğiz.

' ALAN BAZLI GELİR DESTEĞİ ÖDEMELERİ SÜRECEK

Alan bazlı gelir desteği ödeme başvurularının halen devam ettiğini, ödeme planınında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılacağını kaydeden Çanak, 'Başvurular Mart ayı gibi tamamlanır. Bakanlığımızın belirleyeceği bir tarihte, şu anda böyle bir tarih belirlenmedi, o rakamlar çıkan miktarlar ödenir. Geçen yıl 286 milyon TL sadece Ordu için verilmişti. Bu paranın ödenmesi ile ilgili üreticilerimizin güven sorunu yok. Geçmiş dönemde bu paralar zamanında ödenmişti zaten. Bu başvurular bittikten sonra inşallah ödemeye başlamış olacağız. Dönümüne 170 TL ödenecek' diye konuştu.Öte yandan Ordu Ticaret Borsası tabelasında yüzde 50 randımanlı kabuklu fındık 10 TL'den işlem görüyor.

Kaynak: DHA