KUDÜS - Eshat Fırat/Enes Canlı

İsrail makamlarının, "ruhsatsız olduğu gerekçesiyle hemen hemen her gün Filistinlilerin evlerini yıkması, yurt dışına gitmelerine çeşitli sebeplerle engeller çıkarması, Yahudileştirme politikaları, ev inşa edebilmeleri için almaları gereken ruhsat için belediyenin talep ettiği uçuk ücretler, belediye görevlileri tarafından araçlara kesilen yüklü park cezaları ve benzeri uygulamaları" Filistinlilerin hayatlarını her geçen gün yaşanmaz hale getiriyor.

İsrail tutukladı, Türkiye'deki eğitimi yarıda kaldı

Yurt dışı yasağı konularak eğitim hakkı elinden alınan Filistinli genç Muhammed Ebu Suveylem bu zorlukları yaşayan kişilerden sadece biri. Eğitimi yarıda kalan Bahçeşehir Üniversitesi öğrencisi Ebu Suveylem tıpkı diğer Filistinliler gibi daha küçük yaşlardan itibaren İsrail polisinin ihlallerine maruz kalmış ve hapis yatmış.

Ebu Suveylem, Türkiye'de eğitime başlaması ve kuzeni Muhammed Ebu Hudayr'ın fanatik Yahudilerce yakılarak öldürülmesine uzanan işgalin hayatına getirdiği zorlukları Türkçe olarak AA muhabirine anlattı.

İsrail polisi tarafından ilk defa 2006 yılında katıldığı bir gösteri sırasında gözaltına alındığını hatırlatan Ebu Suveylem, "2006 yılında 15-20 çocukla birlikte gözaltına alındım ve bir buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldım. Hapisten çıktıktan 3 ay sonra bir kez daha gözaltına alındım. Ancak bu kez hiçbir gerekçe olmadan evimize yapılan bir baskın ile tutuklandım. İsrail polisi, baskın sırasında evimizdeki her şeyi kırdı. Bu sefer de 17 ay tutuklu kaldım. Hapisten çıktıktan sonra okumak için Türkiye'ye gitmiştim." dedi.

Ebu Suveylem, 2009 yılında Türkiye'ye okumak için gittiğini hatırlatarak, şunları anlattı:

"Üniversitede 2'nci sınıftayken Kudüs'e ailemi ziyarete geldim. O zaman, İsraillilerin kaçırıp öldürdüğü kuzenim Muhammed Ebu Hudayr için şehirde büyük gösteriler, olaylar vardı. Protestolara katıldım ve tutuklandım. Bir buçuk yıl hapis yattım. Hapishaneden çıktıktan sonra Türkiye'ye eğitimimi tamamlamak için dönmek istedim ancak İsrail izin vermedi."

"Kudüs'e geri döneceğim"

Yurt dışına çıkmak için bir buçuk yıl daha beklemesi gerektiğini ifade eden Ebu Suveylem, "İsrail bana bir buçuk yıl beklemem gerektiğini söyledi. Ne söyleyeyim bilmiyorum ki. Kudüs'te hayat çok, çok, çok zor. İsrail buradan çıkar ama Kudüslüler, Filistinliler buradan asla çıkmazlar. İsrail bizi yaksa da öldürse de buradan çıkmayız. Burası bizim." ifadelerini kullandı.

Ebu Suveylem Türkiye'de eğitimini tamamlayıp, Kudüs'e geri dönmeyi planladığını belirterek, sözlerini "Çünkü burası, Kudüs ya da Filistin bizim. Filistinliyim, Müslümanım ve burası sadece benim değil, bütün Müslümanların. Bunun için geri döneceğim." şeklinde tamamladı.

Kaynak: AA